Op donderdag 6 en vrijdag 7 februari 2025 vindt een tweedaagse plaats van het FNV Ledenparlement. In het Ledenparlement zitten 102 leden van de vakbond, die vanuit hun sector of aangesloten bond verkozen zijn voor een vierjarige termijn. Hun opdracht is om het belang van de hele bond en al haar leden te behartigen en te bewaken, ook in roerige tijden. Die roerige tijden spelen nu.
Het Ledenparlement heeft als algemene ledenvergadering een groot aantal bevoegdheden over de inhoudelijke koers van de bond: zo stemmen ze bijvoorbeeld over meerjarenplannen, visiestukken en SER-adviezen. Er is in de media en intern de afgelopen dagen ontzettend veel geschreven en gesproken over onze bond. Ook loopt er op dit moment een onderzoek naar ongewenst gedrag. In een aantal van de berichten wordt onvolledige of onjuiste informatie gedeeld en worden voorbarige conclusies getrokken. Wat er gezegd en gedaan wordt beschadigt de organisatie. Tegelijkertijd geeft het ook de grote betrokkenheid van de FNV’ers weer. Het Ledenparlement wil opzoek naar een manier om vanuit die betrokkenheid samen weer te gaan bouwen.
In de vergadering van het Ledenparlement is besproken of de komende verkiezingen uitgesteld moeten worden. Wat het Ledenparlement betreft is het belangrijkste dat er weer rust ontstaat in de organisatie en dat er verkiezingen gehouden worden. Vanuit dat uitgangspunt vindt het Ledenparlement het onverstandig en niet logisch om het reeds ingegane verkiezingstraject een halt toe te roepen. De termijn van dit Ledenparlement eindigt per 1 maart 2025 en de termijn van deze bestuursperiode eindigt per 8 maart 2025. Het uitstellen van verkiezingen betekent dat de vereniging zonder algemene ledenvergadering en bestuur komt te zitten, iets dat juridisch niet kan. Volgens de statuten moet de Raad van Toezicht dan een interim-bestuur aanwijzen, een optie die op dit moment niet opportuun is. De organisatie van de verkiezingen en het bewaken van het verkiezingsproces zijn ondergebracht in onafhankelijke verkiezingscommissies. Hiermee is voor het Ledenparlement de legitimiteit van verkiezingen afdoende gewaarborgd.
Het Ledenparlement is terughoudend geweest met het communiceren over deze kwesties, omdat we niet hebben willen bijdragen aan de onrust en de onderzoeken willen afwachten zodat we een gesprek kunnen voeren over feiten. In de vergadering van 6 en 7 februari heeft het Ledenparlement met de Raad van Toezicht de kwestie besproken en besloten nu toch naar buiten te treden. Ook omdat we zien dat niet voor iedereen de rol en de besluitvorming in het Ledenparlement duidelijk is en dat dit heeft geleid tot onrust en zelfs gevoelens van onveiligheid. Dat betreuren we zeer. Juist in een vakbond moeten werknemers en (kader)leden zich veilig voelen. Het Ledenparlement wil bijdragen aan een oplossing, aan het helen van de organisatie. We vragen niet om een spreekverbod, voor niemand van het FNV-personeel. We kijken graag naar manieren om dit met elkaar te organiseren. En hebben onszelf voorgenomen om vaker en zorgvuldiger te communiceren over de besluiten die we nemen.