Nederlandse première Everyone's Business

Flink aantal kaarten beschikbaar voor FNV-leden

portret Irina Raiu
Door Irina Raiu 27 mei 2024

Na een succesvolle lancering in Frankrijk en lovende recensie door de VPRO is op woensdag 29 mei de Nederlandse première van de film Everyone's Business. FNV, Oxfam Novib en ARTE nodigen u van harte uit voor deze vertoning. ‘Het belooft een unieke vertoning te worden over een zeer relevant onderwerp: de Corporate Sustainability Due Diligence Directive', zegt Petra Bolster, lid Dagelijks Bestuur en internationaal secretaris bij de FNV.

Anti-wegkijkwet

Voor de documentaire Everyone's Business volgde de Frans-Duitse zender ARTE Lara Wolters in haar strijd. Zij is Europarlementariër en initiatiefnemer van de Europese wet voor ketenverantwoordelijkheid (CSDDD). Deze “anti-wegkijkwet” verplicht grote bedrijven hun verantwoordelijkheid te nemen voor mensenrechtenschendingen en milieuvervuiling in hun productieketen. 'Deze wet is een enorme doorbraak. De Europese politiek legt hiermee wettelijk vast dat milieuvervuiling, uitbuiting en mensenrechtenschendingen geen acceptabele manier meer zijn om de winsten te maximaliseren. Dat het gelukt is om vlak voor de Europese verkiezingen deze wet rond te krijgen, maakt me ongelofelijk trots. Het bewijst dat politiek werkt en dat het mogelijk is om in het Europees Parlement progressieve idealen om te zetten in wetgeving. Deze film vertelt het verhaal van de jarenlange onderhandelingen en biedt een bijzonder inkijkje in hoe in Brussel wetgeving gemaakt wordt’, zegt Europarlementariër Lara Wolters.

Wet met grote impact

Na 4,5 jaar ging het Europees Parlement in april eindelijk akkoord met de eerste Europese wet voor ketenverantwoordelijkheid. Deze wet verplicht grote bedrijven -die producten in Europa verkopen- de risico’s in hun keten in kaart te brengen. En belangrijker nog: op te treden wanneer er sprake is van kinderarbeid, milieuvervuiling en mensenrechtenschendingen. Hiermee zal deze “anti-wegkijkwet” een grote impact hebben op alle bedrijven die producten verkopen op de Europese en dus de Nederlandse markt. ‘We hebben progressieve politici zoals Lara Wolters keihard nodig om te zorgen dat deze Europese “anti-wegkijkwet” echt verschil gaat maken. Om een einde te maken aan uitbuiting, voor het betalen van een leefbaar loon en voor het versterken van mensenrechten en milieu bij ons en vooral in de landen waar ons eten of kleding wordt gemaakt. Deze Europese wet is maar het begin van een lange weg naar gerechtigheid voor de boeren en boerinnen die bijvoorbeeld onze cacao produceren, de arbeidsters in kledingfabrieken in Azië en voor de toekomstige generaties die recht hebben op een leefbare planeet’, aldus Ioan Nemes, Hoofd Private Sector bij Oxfam Novib.

Het programma

Aansluitend vindt een panelgesprek plaats met IMVO-expert en hoofd private sector Ioan Nemes (Oxfam Novib), beleidsadviseur maatschappelijk verantwoord ondernemen Frans Dekker (FNV) en Europarlementariër Lara Wolters (GL-PvdA).

Kaarten beschikbaar voor FNV-leden

Voor FNV-leden is een flink aantal kaarten beschikbaar. Aanvragen hiervoor kunnen naar dutchpremiere.compromise@gmail.com 
Programma is op 29 mei 2024 van 15:30 - 19:00 uur in Eye Film Theater, IJpromenade 1 in Amsterdam

 

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.