Speciale cao-afspraken gemaakt over integriteitscommissie bij VWS

‘Nog veel mis bij VWS, ingrijpen noodzakelijk’

facet hoofdkantoor FNV
Door Persvoorlichting 24 april 2024

Hoewel de FNV nog geen inzage heeft gekregen in het eigen onderzoek van het ministerie van VWS laat de vakbond in een eerste reactie weten ingrijpen nog altijd noodzakelijk te vinden.

Kitty Jong, vicevoorzitter FNV: 'De hoeveelheid én de ernst van de signalen vanuit het ministerie zijn nog altijd schokkend. Hoe je beide onderzoeken ook interpreteert: het gaat hier om vele honderden mensen, medewerkers en ook ex-medewerkers die in beide enquêtes hebben laten weten zich onveilig te voelen of te hebben gevoeld binnen het ministerie. En specifiek op een drietal afdelingen. Dat kan en mag het ministerie niet onder het tapijt vegen.'

Speciale integriteitscommissie voor VWS

Yntse Koenen, bestuurder Rijk bij FNV en verantwoordelijk voor het ministerie van VWS wijst erop dat secretaris-generaal Riedstra ‘vergeet’ te vermelden dat de signalen zo verontrustend waren dat er bij VWS gisteren nog speciale afspraken zijn gemaakt over een onafhankelijke integriteitscommissie: 'In de cao-Rijk zijn inmiddels afspraken over een rijks-brede integriteitscommissie opgenomen maar die is er nog niet. Juist omdat de signalen zo verontrustend zijn bij VWS is er speciáál voor dit ministerie afgesproken dat er een tijdelijke onafhankelijke commissie komt voor VWS nog vóór de rijks-brede commissie het levenslicht ziet. Waar wij mensen van statuur, gezag en reputatie voor zullen selecteren. Dat is niet voor niks.'

Nieuwe CAO vandaag getekend

Juist vandaag zette de FNV een handtekening onder de nieuwe cao-Rijk waarin is opgenomen dat ambtenaren de mogelijkheid krijgen om buiten het eigen ministerie om via een zogenaamde ‘calamiteitenprocedure’ melding te doen van ‘integriteitssituaties die direct gerelateerd zijn aan het werk. Denk aan een acute maatschappelijke misstand, ernstige druk of ernstige ongepaste bejegening en grensoverschrijdend gedrag. De commissie gaat klachten van medewerkers onderzoeken en kan advies geven aan de hoogste ambtenaar op het ministerie, de secretaris-generaal. Ook kan deze commissie nagaan of er benadeling heeft plaatsgehad als gevolg van meldingen en kan de commissie adviseren over hoe hiermee om te gaan.

Ingrijpen in cultuur en management nog altijd noodzakelijk

Koenen: 'De signalen die de FNV nog altijd krijgt zijn verontrustend. Een deel van de medewerkers heeft bij de bond aangegeven de vragenlijst van VWS niet te vertrouwen. Ze waren vooral bang dat hun reacties herleidbaar zijn naar hun persoon. Ook is duidelijk dat het op sommige afdelingen nog altijd behoorlijk mis gaat. Maatregelen zijn noodzakelijk anders blijft deze cultuur daar bestaan.'

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.