FNV roept kabinet opnieuw op burgerbevolking in Gaza te beschermen

Alle gijzelaars moeten onmiddellijk worden vrijgelaten

Redactie
Door Redactie 2 april 2024

De FNV vindt het positief dat de VN-Veiligheidsraad overeenstemming heeft bereikt over een resolutie die oproept tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza. De FNV roept de Nederlandse regering daarom opnieuw op om met internationale organisaties, zoals de ILO en de EU-lidstaten, bij de Israëlische regering aan te dringen op een onmiddellijk staakt-het-vuren en het verstrekken van grootschalige humanitaire hulp aan Gaza.

Petra Bolster bij vredesdemonstratie voor Gaza op de Dam

De FNV vindt dat het recente rapport van Francesca Albanese, de VN-rapporteur voor de bezette Palestijnse gebieden, alle redenen geeft om de druk tot het maximum te verhogen om een staakt-het-vuren te bewerkstelligen, de humanitaire hulp te hervatten en alle gijzelaars vrij te laten. Albanese benadrukt in haar rapport dat er 'redelijke gronden' zijn om te geloven dat Israël genocide pleegt in de Gazastrook. De FNV vindt dat onaanvaardbaar.

Desastreuze gevolgen voor Palestijnse werknemers en hun gezinnen

Het conflict in Gaza - en alle beperkingen als gevolg daarvan die de Israëlische regering op de Westelijke Jordaanoever heeft opgelegd - hebben een verwoestende impact op de Palestijnse arbeiders en hun families. Daarom heeft de FNV de oproep van de ILO actief ondersteunt door minister van Buitenlandse Zaken, Bruins Slot te vragen om een bijdrage van Nederland aan een door de Internationale Arbeidsorganisatie, ILO, opgezet ‘multidonoraccount’ ter ondersteuning van het ILO OPT Emergency Response Program (ERP).

UNRWA

Naast deze alarmerende bevindingen staat de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) voor enorme financiële uitdagingen die hun humanitaire hulpverlening in Gaza in gevaar brengen. Meerdere landen, waaronder Nederland, hebben in januari hun steun opgeschort. De FNV heeft de Nederlandse regering daarop opgeroepen om haar steun aan de UNRWA weer te hervatten.

Meer weten?

Voor meer informatie, zie links hieronder:

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.