Politiebonden in actie voor eerder stoppen met zwaar werk

Regeling Vervroegd Uittreden (RVU) moet blijven en verbeterd worden

Redactie
Door Redactie 30 januari 2024

Op 30 januari demonstreerden de politiebonden in Den Haag voor het behoud van een regeling voor mensen die zwaar werk doen (RVU). Werkgeversorganisatie VNO-NCW lijkt daar niet toe bereid en de politiek houdt zich te veel afzijdig. Daar moet verandering in komen, anders dreigen vanaf 2026 alle voorzieningen op vroegpensioengebied weer weg te vallen – ook bij de politie.

Politiebonden demonstreren voor behoud RVU

Politiewerk is zwaar werk

De actie van dinsdag is onderdeel van de RVU-campagne die de Nederlandse vakbeweging deze maand is gestart. De politiebonden voerden met ongeveer 450 politiemensen actie bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en bij het kantoor van werkgeversorganisatie VNO/NCW. Henk van Essen, Korpschef Nationale politie: “Ik vind, en dat heeft de korpsleiding al vaker gezegd, dat politiewerk een zwaar beroep is. Je kan niet verwachten dat mensen op hun 67e nog volledig bewapend achter boeven aangaan. Politiewerk is zwaar werk.”

Wat is er aan de hand?

In het pensioenakkoord van 2019 is afgesproken dat er een Regeling vervroegde uittreding (RVU) komt voor mensen met zwaar werk. Sinds 2021 geldt een tijdelijke regeling die het mogelijk maakt dat deze werknemers tot drie jaar voor hun AOW-gerechtigde leeftijd kunnen stoppen met werken. Zij krijgen daarvoor van de werkgever dan maandelijks een boetevrij bedrag ter hoogte van een AOW-uitkering. Deze regeling loopt tot eind 2025.

Piet Rietman, Dagelijks Bestuur FNV: “Wij steunen de actie van de politie omdat we hetzelfde willen. Wij willen drie dingen. Ten eerste willen we dat er in sectoren bepaald wordt wat zwaar werk is en wat niet. Dat kan de overheid niet opleggen. Ten tweede willen we dat er een permanente regeling komt, want over 20 jaar is er nog steeds zwaar werk. En tot slot moet de regeling ruimer worden zodat het voor meer mensen met zwaar werk financieel mogelijk is om eerder te stoppen.”

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.