Onderhandelaarsresultaat pensioenregeling PFZW

Nieuwe afspraken voor zo’n 2,9 miljoen deelnemers

facet hoofdkantoor FNV
Door Persvoorlichting 14 november 2023

De afspraken gaan over de invulling van de nieuwe pensioenregeling. PFZW is het op een na grootste pensioenfonds in Nederland. Aan de nieuwe afspraken gingen lange en intensieve onderhandelingen tussen FNV en vertegenwoordigers van andere vakbonden en werkgeversorganisaties vooraf.

Behoud van koopkracht en bestaanszekerheid

Elise Merlijn, onderhandelaar namens de FNV: ‘We zijn zeer content met het bereikte resultaat en leggen het vol vertrouwen voor aan onze leden. In het akkoord staat dat partijen, in lijn met het Pensioenakkoord, de ambitie hebben uitgesproken dat deelnemers een ouderdomspensioen kunnen bereiken op 80% van het gemiddeld verdiende salaris over een periode van 42 jaar gericht op koopkracht en  bestaanszekerheid. We hebben in de nieuwe pensioenregeling  oplossingen voor onverzekerbare risico’s, zo is het nabestaandenpensioen verruimd. Er wordt nu gewerkt aan een gedegen transitieplan waarin alles is uitgewerkt in lijn met de ambities en afspraken van het onderhandelaarsresultaat.’

Solidaire premieregeling

Er is gekozen voor de Solidaire premieregeling (SPR), deze biedt mogelijkheden tot het collectief en solidair delen van risico's, het dempen van het risico op grote schommelingen van de ingegane pensioenen en het behalen van welvaartswinst voor het collectief aan deelnemers.

De FNV is groot voorstander van een solidair contract omdat tevens de ingelegde premie ten goede komt aan de ‘eigen’ pensioenopbouw, in het collectieve geheel. Een contract waarin risico’s samen worden gedeeld door werkenden en gepensioneerden.

Solidariteit

Merlijn: ‘We zijn er trots op dat we dit resultaat hebben kunnen bereiken. We hebben goede afspraken gemaakt over het geld dat in de solidariteitsreserve zit en afspraken gemaakt rond het afschaffen van de doorsneepremie. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van de maximale fiscale ruimte die beschikbaar is voor de pensioenregeling en waarbij we de solidariteit altijd in het oog hebben kunnen houden.’

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.