Hoge Raad: Deliveroo-bezorgers vallen onder cao

Maaltijdbezorgers van Deliveroo vallen onder de cao Beroepsgoederenvervoer

facet hoofdkantoor FNV
Door Persvoorlichting 24 november 2023

Vandaag bevestigt de Hoge Raad het oordeel van het Gerechtshof Amsterdam, waarin het Hof oordeelt dat de maaltijdbezorgers onder de cao-beroepsgoederenvervoer vallen.

Anja Dijkman, bestuurder FNV: ‘Deze uitspraak van de Hoge Raad is een logisch vervolg op de eerdere uitspraak van maart jl. waarin de Hoge Raad oordeelde dat de maaltijdbezorgers van Deliveroo werknemers zijn en geen zelfstandigen.’

Uitspraak met verstrekkende gevolgen

Dijkman: ‘Werknemers vallen onder een cao met een vast uurloon, toeslagen en vakantiegeld en hun loon wordt doorbetaald tijdens wachttijd, ziekte en vrije dagen. Maaltijdbezorgers op de fiets vallen ook onder de cao en niet alleen vrachtwagenchauffeurs zoals Deliveroo beweerde. Deliveroo mag dan uit Nederland vertrokken zijn, deze uitspraak geldt ook voor andere platformbedrijven, zoals Uber Eats die denken over de ruggen van de bezorgers hun winst op te kunnen pompen.’ De Hoge Raad heeft in het oordeel vandaag op verzoek van het Pensioenfonds ook bevestigd dat de werknemers van Deliveroo naast de cao ook recht hebben op pensioenopbouw. 

Rechtszaken

FNV heeft meerdere rechtszaken lopen tegen platformbedrijven die gebruik maken van schijnzelfstandigen, zoals Temper en Uber. Zakaria Boufangacha, vicevoorzitter FNV: ‘Rechtszaken zouden niet nodig zijn als de overheid haar eigen wetten handhaaft. Pak schijnopdrachtgeverschap voortvarend aan zodat ondermijning van cao’s en oneerlijke concurrentie stopt. Deze uitspraak van de Hoge Raad onderstreept het gelijk van de bezorgers die met de FNV deze zaak zijn begonnen. Dit is goed nieuws voor hen en voor iedereen die vindt dat bedrijven in Nederland zich aan de regels moeten houden. Laat deze uitspraak dan ook een waarschuwing zijn voor alle andere platforms die cao’s en regelgeving ontduiken en procedures traineren.’

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.