Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

FNV blij met nieuwe Europese richtlijn minimumloon: 14 euro

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 14 september 2022

Vanmiddag stemde het Europees Parlement in met nieuwe wetgeving om armoede in Europa tegen te gaan. Onderdeel daarvan is de nieuwe Europese richtlijn voor toereikende minimumlonen. Voortaan moet 60% van het mediaanloon de toetssteen zijn voor EU-lidstaten om de hoogte van het minimumloon te bepalen. Voor Nederland betekent dit dat het minimumloon 14 euro bruto per uur zou moeten zijn.

60% mediaan is in Nederland 14 euro bruto per uur

‘Precies waar wij als FNV met onze Voor14 campagne voor strijden’, zegt Petra Bolster, internationaal secretaris van de FNV. ‘We roepen het Kabinet dan ook op deze richtlijn zo snel mogelijk om te zetten in nationale wetgeving’.

Voor een kwart van alle werkers is het erop of eronder

Het minimumloon is in Nederland jarenlang achtergebleven bij de groei van onze rijkdom, waardoor schoonmakers, thuiszorgmedewerkers, pakketbezorgers en andere onmisbare werkers al tijden niet of nauwelijks rondkomen van hun loon. Khadija Tahiri, schoonmaker uit Amsterdam: ‘Van het minimumloon zou je gewoon kleren moeten kunnen kopen, kinderen naar de sportclub sturen of een keer een cadeautje kunnen kopen. Nationale politici moeten nu in actie komen.’

Minimumloon 6,6% in waarde gedaald in afgelopen jaar

Officieel heeft Nederland maximaal twee jaar de tijd om de Europese richtlijn om te zetten in Nederlandse wetgeving. Bolster: ‘Maar ik mag toch hopen dat het kabinet de urgentie voelt om het minimumloon zo snel mogelijk te verhogen naar 14 euro bruto per/ uur, want een steeds grotere groep kan in Nederland niet meer rondkomen. Door de hoge inflatie is het minimumloon in Nederland 6.6 procent in reĆ«le waarde gedaald het afgelopen jaar’.

FNV campagne Voor 14

Sinds april 2019 voert de FNV campagne voor een minimumloon van 14 euro bruto per uur. Deze campagne heeft gezorgd voor een omslag in het denken over een eerlijk minimumloon als middel voor het eerlijk verdelen van onze rijkdom. De FNV zal met werkers en kiezers doorgaan om de urgentie bij politici over te brengen, want zij moeten nu het denken vertalen in daden.   

Nederland voldoet niet aan Europese norm

Europa stelt de normen vast waar nationale minimumlonen aan moeten voldoen. Van een wettelijk minimumloon moet je een fatsoenlijk bestaan kunnen leiden. Voor de vaststelling ervan moet worden gekeken naar de koopkracht van werknemers en de verdeling ten opzichte van de andere lonen in een land. De Europese lidstaten moeten toetsen of hun minimumlonen toereikend zijn, bijvoorbeeld ten opzichte van de internationale norm van minimaal 50% van het gemiddelde brutoloon en 60% van het mediaan brutoloon. Samen met nog 22 andere Europese landen voldoet Nederland niet aan die norm.