Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

FNV Spoor stelt NS ultimatum

Binnen 1 week akkoord met cao eisen, anders acties en stakingen

Hans Walthie
Door Hans Walthie 5 augustus 2022

Vanmiddag om 16.00 uur heeft FNV Spoor, evenals de collega vakbonden (CNV en VVMC), NS een ultimatum verstuurd om binnen 1 week akkoord te gaan met de FNV cao eisen, anders volgen er op korte termijn acties en stakingen op het spoor.

Op 25 juli jongstleden bleek al dat met een ruime meerderheid van meer dan 90% de leden het laatste NS cao bod hadden afgewezen en tot acties bereid zijn.

FNV Spoor cao onderhandelaar Henri Janssen: “Het is doodzonde dat NS het zover heeft laten komen. Alle NS’ers hebben tijdens corona als werknemers in een cruciale sector Nederland mobiel en bereikbaar gehouden, die laten zich nu niet met een appel en een ei afschepen.”

Belang van de reizigers

“Onze leden beseffen heel goed dat ze gedurende de acties de reizigers zullen raken. Dat is spijtig, maar de overlast is onvermijdelijk en uiteindelijk ook in het belang van de reizigers. We zien nu dat NS de vacatures niet ingevuld krijgt en dat er daarom treinen uitvallen en de sociale veiligheid ernstig onder druk staat. Er is een fatsoenlijke cao nodig om dat tij te keren. Met ook goede afspraken over meer sociale en gezonde roosters. Alleen dan kan NS de vacatures weer gaan invullen en de leegloop verder tegenhouden. Daarmee wordt de dienstregeling voor de reizigers weer betrouwbaar en komt de service en sociale veiligheid weer op het eerdere hoge niveau.”

Bij de NS werken ruim 20.000 mensen, waarvan er 16.700 onder de cao NS vallen.

Belangrijkste cao eisen:

  • Een cao met een looptijd van 1 juli 2022 tot en met 30 juni 2023.
  • Met ingang van 1 januari 2023 de invoering van het systeem van de Automatische Prijs Compensatie (APC) voor alle salarissen en alle andere emolumenten. Ter compensatie van de stijging van de kosten van het levensonderhoud zullen de salarissen en alle andere emolumenten door middel van toepassing van een systeem van prijscompensatie worden ge├»ndexeerd.
  • Een eenmalige uitkering van € 600,- bruto (op basis van een voltijdsarbeidsovereenkomst). Deze wordt uitgekeerd gelijktijdig met de eerste loonbetaling nadat de nieuwe cao door partijen is overeengekomen.
  • De lonen en salarisschalen worden daarnaast per 1 juli 2022 verhoogd met €100,00 bruto, met een vloer van € 14,00 per uur.
  • De huidige RVU regeling wordt aangepast.
  • Per 1 januari 2023 is er sprake van een maximaal mogelijke pensioenregeling.
  • Werkgelegenheidsgarantie tot 1 juli 2027.
  • Thuiswerkvergoeding.
  • Alle NS’ers dienen het zelfde arbeidsvoorwaardenpakket te krijgen.