DuPont aansprakelijk voor werken met gevaarlijke stof voor Lycra

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 7 juli 2022

Chemieconcern DuPont is aansprakelijk voor het feit, dat zij werknemers jarenlang onbeschermd heeft laten werken met de gevaarlijke stof DMAc, waar Lycragaren van wordt gemaakt. Die uitspraak heeft de rechtbank in Dordrecht vandaag gedaan.

Uitspraak rechtbank

De FNV is in 2020 naar de rechter gestapt om een schadevergoeding te eisen namens 15 oud-werknemers die jarenlang zijn blootgesteld aan DMAc, een stof die doodgeboortes en vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken.

Samen regelen

Het vonnis is een tussenstap. Nu moet de rechtbank per ex-medewerker bepalen of de gezondheidsschade een gevolg is van de blootstelling. Ook kan Dupont nog in hoger beroep gaan. De rechtbank riep DuPont echter op om de zaak zo snel mogelijk met de FNV te regelen.

Erkenning voor leed

Kitty Jong, vicevoorzitter FNV: ‘Een fantastische overwinning. Eindelijk erkenning voor het leed dat de vrouwen is aangedaan. Het is een belangrijke uitspraak over de grenswaarden waar DuPont zich niet aan hield. De rechter heeft nĂș onomwonden vastgesteld dat verantwoordelijkheid voor een veilige en gezonde werkvloer bij de werkgever ligt. De enige plek waar hij thuishoort.’

Dieptriest

Een van de vrouwen namens wie de FNV dit proces voert is Romy Hardon. Zij werkte van 1977 tot 1988 bij het bedrijf. ‘Natuurlijk blijft het verdriet om mijn doodgeboren kind. Maar wat ben ik opgelucht dat deze uitspraak er is. En ook trots. Zij hebben ons jarenlang uit winstbejag zo laten werken. Ik had daar helemaal niet mogen werken in mijn vruchtbare periode. Dieptriest dat DuPont ons dit willens en wetens heeft aangedaan.’

Geweldige uitspraak

Daphne van Doorn, advocaat FNV: ‘Een geweldige uitspraak waar ik heel blij mee ben. Wij gaan DuPont direct na de vakantie uitnodigen voor een gesprek. Goed dat de rechtbank de partijen aanspoort het nu snel onderling te regelen.’ 

DuPont is van 1964 tot 2004 actief geweest in Dordrecht. 

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.