Hoe zorg je in een kleine onderneming voor goed lopende medezeggenschap?

SER Modelreglement voor personeelsvertegenwoordiging is vernieuwd

Redactie
Door Redactie 25 mei 2022

De Sociaal-Economische Raad (SER) verzorgt informatieve publicaties op het terrein van de medezeggenschap. De Leidraad personeelsvertegenwoordiging (pvt) is een van die publicaties.

meeting

De pvt is afgeleid van de ondernemingsraad, maar heeft minder rechten en bevoegdheden. De leidraad biedt de (pvt) een modelreglement met onder meer uitleg over wat in de Wet op de ondernemingsraden (WOR) voor de pvt is geregeld. De leidraad helpt bij het goed het functioneren van de medezeggenschap in kleinere ondernemingen.

Niet verplicht

Een pvt is niet verplicht een reglement te maken. Toch is het heel handig om er een te hebben. Daarmee kun je vooral voor de verkiezingen van de pvt en voor de werkwijze  bepaalde regels opstellen. Die regels helpen bij het goed het functioneren van de medezeggenschap.

Zie de leidraad en het modelreglement 

Doorgroeien naar een ondernemingsraad

Op het moment dat de onderneming in de regel meer dan 50 in de onderneming werkzame personen telt, wordt het tijd voor een ondernemingsraad (or). Na een aantal wetswijzigingen is ook he modelreglement voor de or aangepast, onder andere op de nieuwe termijnen van kiesgerechtigde en verkiesbare medewerkers.

Zie het modelreglement voor de or:

Nog geen pvt?

In een kleine onderneming (tussen de 10 en 50 medewerkers) is het instellen van een pvt verplicht als de meerderheid van de werknemers dat wil. Is er bij u geen pvt en wilt u daarmee aan de slag? Kijk dan eens bij het stappenplan voor het oprichten van een pvt of or

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.