Hoe zorg je in een kleine onderneming voor goed lopende medezeggenschap?

SER Modelreglement voor personeelsvertegenwoordiging is vernieuwd

Door Redactie 25 mei 2022

De Sociaal-Economische Raad (SER) verzorgt informatieve publicaties op het terrein van de medezeggenschap. De Leidraad personeelsvertegenwoordiging (pvt) is een van die publicaties.

meeting

De pvt is afgeleid van de ondernemingsraad, maar heeft minder rechten en bevoegdheden. De leidraad biedt de (pvt) een modelreglement met onder meer uitleg over wat in de Wet op de ondernemingsraden (WOR) voor de pvt is geregeld. De leidraad helpt bij het goed het functioneren van de medezeggenschap in kleinere ondernemingen.

Niet verplicht

Een pvt is niet verplicht een reglement te maken. Toch is het heel handig om er een te hebben. Daarmee kun je vooral voor de verkiezingen van de pvt en voor de werkwijze  bepaalde regels opstellen. Die regels helpen bij het goed het functioneren van de medezeggenschap.

Zie de leidraad en het modelreglement

Doorgroeien naar een ondernemingsraad

Op het moment dat de onderneming in de regel meer dan 50 in de onderneming werkzame personen telt, wordt het tijd voor een ondernemingsraad (or). Na een aantal wetswijzigingen is ook he modelreglement voor de or aangepast, onder andere op de nieuwe termijnen van kiesgerechtigde en verkiesbare medewerkers.

Zie het modelreglement voor de or:

Nog geen pvt?

In een kleine onderneming (tussen de 10 en 50 medewerkers) is het instellen van een pvt verplicht als de meerderheid van de werknemers dat wil. Is er bij u geen pvt en wilt u daarmee aan de slag? Kijk dan eens bij het stappenplan voor het oprichten van een pvt of or