60% van de ouders wil betere afspraken voor combineren werk en zorg in lockdowns

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 20 december 2021

60% van de ouders wil betere afspraken voor het combineren van werk en zorg tijdens lockdowns. Vooral een flexibele opstelling/begrip van de werkgever (33%) en extra betaald verlof (27%) zijn volgens de ouders goede oplossingen. Dat blijkt uit een enquête die de FNV afgelopen 4 dagen heeft gehouden. Ruim 1500 leden uit sectoren als handel, bouw, industrie, zorg en welzijn, overheid, onderwijs en financiële dienstverlening deden daaraan mee.

FNV-vicevoorzitter FNV Kitty Jong: ‘Dit is nu al de derde lockdown van de scholen, de vraag is hoe ouders dit moeten oplossen. Er ontbreekt, ook hiervoor, een langere termijnvisie bij het kabinet. Met veel stress, passen en meten komen ouders deze week wel weer door. Maar er is geen perspectief of oplossing voor de toekomst.’

Enige land in Europa

Leden van de FNV geven aan dat ze  behoefte hebben aan goede afspraken met de werkgever én extra betaald verlof. Jong: ‘Wij zijn ongeveer het enige land in Europa dat niets ter ondersteuning voor ouders heeft geregeld. Nu corona langer lijkt te blijven, is dat echt nodig.’

Een vijfde brengt kinderen naar opa en oma

Ruim een kwart van de ouders ziet deze week al niet, hoe ze het goed moet regelen, 43% vindt het vervelend, maar ziet wel oplossingen. 20% brengt de kinderen toch noodgedwongen naar oma en opa, eenzelfde percentage werkt thuis door terwijl de kinderen er ook zijn. Een op de tien neemt vakantiedagen op.

Maar kwart werkgevers neemt maatregelen

Bijna 47% van de leden geeft aan, wel steun en begrip van werkgevers te ervaren, maar een meerderheid zegt dat de werkgever geen maatregelen heeft getroffen. Bijna een kwart zegt dit niet te weten. Dat betekent dat maar een kwart van de werkgevers wel maatregelen heeft genomen. Een enkele werkgever kent ouders extra verlof toe, of maakt afspraken om het werk op een later moment in te halen.

Onwil

Jong: ‘Dat is te mager voor een echte oplossing. Het kabinet zegt ook dat het onwenselijk is dat de kinderen bij opa en oma worden gebracht vanwege het besmettingsgevaar. Dan zit er dus maar één ding op: dat er extra calamiteitenverlofmogelijkheden worden geboden, desnoods gefinancierd door de overheid. Waarom kan dat in andere landen wel, maar stuiten wij meteen vanaf het begin van de pandemie hierover op een muur van onwil bij werkgevers en bij het kabinet?’

Noodopvang

Ouders hebben daarnaast klachten over de noodopvang: daar mogen kinderen alleen naar toe als een van de twee ouders in een cruciaal beroep werkt, blijkt soms in praktijk. Ouders van kwetsbare kinderen zitten ook omhoog omdat de noodopvang niet geschikt is voor hen.

Kabinet

Jong: ‘Maatwerk is van groot belang. Gesprekken hierover moeten plaatsvinden. Tussen vakbonden en werkgevers aan de cao-tafel. Maar het kabinet is direct verantwoordelijk voor de lockdown die op dit moment weer nodig is. En het is onbestaanbaar dat hetzelfde kabinet daarbij gewoon maar uitgaat van de goede wil van werkgevers. Dat is vaak niet de praktijk, blijkt uit ons onderzoek.’

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.