Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Reactie FNV op pensioenbrieven van Koolmees

portret Mariëtte van Dijk
Door Mariëtte van Dijk 10 mei 2021

Demissionair minister Koolmees (D66) stuurde vanmiddag 2 pensioenbrieven naar de Tweede Kamer. Hij kondigde uitstel aan van invoering van de nieuwe pensioenwet. En hij kwam met een nieuwe brief over het onderzoek naar een regeling, die stoppen met werken na 45 dienstjaren mogelijk moet maken.  

In 2019 is het pensioenakkoord gesloten tussen sociale partners en het kabinet. Hierin zijn onder andere afspraken gemaakt over eerder stoppen met werken, minder snelle verhoging van de AOW-leeftijd en een nieuw pensioenstelsel waarbij collectiviteit wordt behouden en rendementen sneller dan nu kunnen worden uitgekeerd. De eerste twee onderwerpen zijn al in wetgeving omgezet. De afspraken over een nieuw pensioenstelsel zijn vorig jaar in een Wetsvoorstel Toekomst Pensioenen vastgelegd.

Koolmees kondigt uitstel nieuwe pensioenwet aan

Minister Koolmees kondigde vanmiddag in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer aan dat de invoering van deze wet vertraging oploopt tot uiterlijk 1 januari 2023.

FNV: Vaart blijven maken 

Willem Noordman, Dagelijks Bestuur FNV: ‘We zijn teleurgesteld dat uitstel noodzakelijk is. Aan de andere kant is het belangrijk dat naar het wetvoorstel zorgvuldig gekeken wordt, het gaat om ingrijpende veranderingen. We hebben met de minister afgesproken dat we het tempo erin houden. We hopen dat alle andere betrokken partijen, zoals Raad van State, College van de Rechten van de mens en ook de Eerste en Tweede Kamer vaart maken. Dan kan het transitiekader nog in de loop van 2022 worden ingevoerd en is de nieuwe pensioenwet bekend, zodat sociale partners en pensioenuitvoerders aan de slag kunnen om zich voor te bereiden op de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel.

Indexatie

Maar nog belangrijker is, dat dan ook de versoepeling van de indexatieregels kan worden ingevoerd, waardoor pensioenfondsen met een dekkingsgraad van 105% kunnen indexeren. Indexatie is voor alle pensioendeelnemers belangrijk, want velen hebben al jaren geen verhoging gehad. Om die reden is het belangrijk dat alle betrokken partijen haast blijven maken.”

Lees meer over invoering van de nieuwe pensioenwet en wat uitstel daarvan (voor u) betekent.

45-dienstjarenregeling

Noordman: ‘Naar aanleiding van onze kritiek op de eerdere, per ongeluk naar de Kamer gestuurde, brief van minister Koolmees over de 45-jaren regeling ligt er nu gelukkig een nieuwe, betere brief. Hierin wordt opnieuw geconstateerd welke knelpunten er in het gehouden onderzoek zijn gebleken bij een 45-jaren regeling, maar ook dat het nu tijd is voor open overleg (zonder voorwaarden vooraf) tussen sociale partners en het kabinet. Nu we weten wat de knelpunten zijn, kunnen we in gezamenlijk overleg op zoek gaan naar oplossingen.’

Zware beroepen

‘De minister verwijst daarbij wel naar zijn opvolger. We hebben tot 1 jan 2026 om een structurele oplossing uit te werken, om er voor te zorgen dat mensen met zware beroepen en veelal lage inkomens ook in de toekomst eerder kunnen stoppen met werken.’