Meer aandacht nodig voor werk en de overgang

facet hoofdkantoor FNV
Door Persvoorlichting 24 maart 2021

De FNV pleit voor meer aandacht voor de invloed van de overgang op het werk. Uit een enquête van FNV blijkt dat veel werkgevers nog geen beleid hebben als het gaat om de overgang. Slechts 8% van de respondenten geeft aan dat er wel beleid is bij de werkgever.

overgang

Judy Hoffer, dagelijks bestuurslid bij vakbond FNV: “Dat is raar, want het is een levensfase die álle vrouwen doormaken. Het hoort bij het leven en dus ook bij het werkende leven. Waarom hebben we wel beleid over werken tijdens en rond de zwangerschap, maar niet over de overgang?”

Slapeloosheid, opvliegers en concentratieproblemen

Ongeveer 1,7 miljoen vrouwen zijn op dit moment in de overgang. De meest genoemde klachten zijn: slapeloosheid, opvliegers en concentratieproblemen. Tweederde van de ondervraagde vrouwen kampt hiermee.  38% van de respondenten heeft zich wel eens ziek gemeld vanwege overgangsklachten. Daarvan heeft de helft de werkelijke reden verzwegen uit angst voor onbegrip. Meer dan de helft van de respondenten geeft aan dat ze meer ondersteuning zouden willen van hun werkgever bij het omgaan met overgangsklachten bij het werk.

“Ik kwam met burn out klachten thuis te zitten. Dit bleken later overgangsklachten te zijn. Dankzij een krantenartikel ben ik bij de overgangspoli in het ziekenhuis beland en krijg ik nu medicatie hiervoor.”

Gebrek aan kennis bij veel leidinggevenden en bedrijfsartsen

De FNV pleit onder meer voor meer kennis over de implicaties van de overgang op hoe vrouwen kunnen werken.
Judy Hoffer: “Uit de reacties van onze leden komt heel duidelijk naar voren dat er nog weinig kennis is over de overgang. Niet alleen bij bijvoorbeeld leidinggevenden, maar ook bij bedrijfsartsen. We krijgen verhalen dat vrouwen al jaren met onbegrepen klachten rondlopen of het stempel ‘psychische problemen’ of ‘burn-out’ opgeplakt krijgen, terwijl het later blijkt te gaan om overgangsklachten. Met een beter beleid op de werkvloer, valt er veel te verbeteren.” De FNV zou het daarom goed vinden wanneer er een richtlijn wordt ontwikkeld voor bedrijfsartsen, zodat er meer kennis en ondersteuning vanuit hen en de werkgever komt over dit onderwerp.

Thuiswerken heeft gevolgen voor werknemers in overgang

Veertig procent van de respondenten (totaal 611) werkt vanuit huis sinds corona, nog eens 40% kan vanwege het werk niet thuiswerken en 20% werkt hybride. Van de groep die wél thuis kan werken zijn de ervaringen gemiddeld genomen positief, omdat ze zelf hun werktijden kunnen bepalen en zelf de verwarming lager kunnen zetten. Tegelijkertijd geven veel vrouwen aan dat juist door het alleen thuis zitten hun klachten van neerslachtigheid erger worden.

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.