Grote demonstratie Groningse studenten tegen leenstelsel

Portret Yvette de Vries
Door Yvette de Vries 4 maart 2021

Op 9 maart demonstreren 150 studenten op de Grote Markt in Groningen tegen het leenstelsel. Ze willen dat het leenstelsel wordt afgeschaft en dat er compensatie komt voor de leenstelselgeneratie.De demonstratie in Groningen is een samenwerking tussen de Groninger Studentenbond (GSb), FNV Young & United en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). 

De studenten worden tijdens de demonstratie ook toegesproken door een aantal sprekers, waaronder waaronder Fenna Feenstra (voorzitter medezeggenschapsraad Hanzehogeschool) en Merlijn Poolman (nachtburgermeester Groningen).

Mislukt experiment

De studenten dragen tijdens de demonstratie academische baretten met daarop hun studieschuld. Julia Hofma: ‘Ik vind het belangrijk om te demonstreren omdat we daarmee laten zien dat er iets moet veranderen. Het leenstelsel was een experiment, dat is mislukt, en daar ben ik nu de dupe van.  Terwijl ik er nooit voor heb gekozen om mee te doen aan dit experiment.’

Gemotiveerd

De studenten gingen begin februari in Groningen ook al de straat op om actie te voeren tegen het leenstelsel. Bas van Weegberg, voorzitter FNV Young & United: ‘De studenten zijn enorm gemotiveerd. Het leenstelsel is echt een schuldenmachine. Het zadelt de studenten op met een enorme schuld, nog voordat ze aan hun werkende leven kunnen beginnen. De arbeidsmarkt wordt ook steeds onzekerder en het is maar de vraag of ze na hun studie (snel) een baan kunnen vinden.’

Pechgeneratie

In 2014 werd het leenstelsel ingevoerd, studenten kregen vanaf dat moment geen basisbeurs meer, maar moesten lenen voor hun studie. Gemiddeld leent een student 700 euro per maand en loopt de studieschuld per student al snel op tot 35.000 euro. Inmiddels is de totale studieschuld opgelopen tot boven de 21 miljard euro.  Van Weegberg: ‘Een generatie die dus met een schuld begint, maar ook de rekening van de coronacrisis en vergrijzing moet betalen, moet dealen met de klimaatcrisis en een huizenmarkt die volledig op slot zit.’

Vier grote demonstraties

De demonstratie in Groningen is de eerste in een reeks van vier grote demonstraties in verschillende studentensteden. Op 12 maart zijn er demonstraties in Utrecht en Zwolle en op 13 maart gaan studenten in Amsterdam de straat op. Op 15 maart is er tot slot een mars in Wageningen met studenten uit het hele land.

#NietMijnSchuld

De demonstratie is onderdeel van de #NietMijnSchuld-campagne van FNV Young & United en de Landelijke Studentenvakbond. Zij voeren actie voor een schuldenvrije basisbeurs en compensatie voor de leenstelselgeneratie.

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.