Stop Belastingparadijs NL

Maatschappelijke organisaties slaan de handen ineen

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 17 februari 2021

Precies een maand voor de verkiezingen lanceert een brede coalitie van maatschappelijke organisaties een campagne tegen belastingparadijs Nederland. De Tweede Kamerverkiezingen en daarmee de komst van een nieuw kabinet vormen hét moment om progressieve belastingplannen neer te leggen.

stopbelastingparadijsNL

Want leuker kunnen we het niet maken: Nederland is nog steeds een belastingparadijs. Per seconde wordt er 1.000 euro aan belasting ontweken door Nederland. Rijke en arme landen verliezen hierdoor jaarlijks miljarden. Geld dat harder nodig is dan ooit om de coronacrisis het hoofd te bieden. Dit kan zo niet langer, vindt de coalitie van ActionAid, Tax Justice Nederland, Oxfam Novib, Vakbond FNV, SOMO, Both Ends, TNI en de voorzitter van de Europese belastingcommissie, Paul Tang. Hun boodschap luidt: Stop belastingparadijs Nederland. 

Arnold Merkies (Tax Justice Nederland): “Nederland staat op de derde plaats van belastingparadijzen wereldwijd. Kunstmatige constructies, opgetuigd door multinationals om via Nederland belasting te ontwijken komen helaas nog op grote schaal voor. Juist in deze tijd waarin overheden kampen met grote tekorten, moeten de problemen niet nog eens worden vergroot door het mogelijk maken van belastingontwijking.”

Met behulp van belastingexperts hebben de initiatiefnemers een manifest opgesteld met drie concrete voorstellen om het Nederlandse belastingklimaat aan te pakken. Internationale samenwerking staat bovenaan. Daarnaast moet Nederland ook zelf stappen zetten om haar rol als doorsluisland te beĆ«indigen. Als laatste moet er gewerkt worden aan meer transparantie. Zo moeten grote bedrijven openbaar maken hoeveel belasting ze betalen in Nederland.  

Tuur Elzinga (FNV): “Wij betalen allemaal belasting, werkenden voorop. Multinationals betalen daarentegen nauwelijks mee, terwijl zij wel profiteren van de veiligheid, het onderwijs en de zorg die met belastingen – hier en elders – worden bekostigd. Multinationals moeten eerlijk meebetalen aan agenten in de wijk, leerkrachten voor de klas en handen aan het bed.”

Paul Tang (PvdA-EuroparlementariĆ«r):  “Nederland wijst andere Europese landen graag op financieel wangedrag, maar ondertussen beroven wij ze van broodnodige belastinginkomsten. Multinationals sluizen nog altijd winsten weg uit en via Nederland. Met onze voorstellen kunnen we de rekening weer eerlijk verdelen.”

Gijs Verbraak (ActionAid): “Ontwikkelingslanden lopen door belastingontwijking via Nederland meer dan 1.8 miljard euro per jaar mis. Dit betekent veel minder geld voor cruciale publieke voorzieningen. Het is van groot belang dat Nederland haar belastingbeleid eerlijker maakt zodat ontwikkelingslanden genoeg inkomsten hebben om de coronacrisis het hoofd te bieden.”

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.