Tweede Kamer moet kabinet dwingen schijnzelfstandigheid aan te pakken

Portret Yvette de Vries
Door Yvette de Vries 14 januari 2021

De FNV wil dat de Tweede Kamer ervoor zorgt dat schijnzelfstandigheid bij platforms snel wordt aangepakt. Die oproep doet de bond op de dag dat de vaste Kamercommissie van SZW het rapport ‘Hoe werkt de platformeconomie’ van de Sociaal Economische Raad (SER) behandelt.

FNV-bestuurslid Zakaria Boufangacha: ‘Dit kabinet stelt de aanpak van schijnconstructies al veel te lang uit. Wij hebben dat herhaaldelijk duidelijk gemaakt. Het kan vandaag gewoon nog geregeld worden. Het mag niet op het bordje van een volgend kabinet worden gegooid.'

De FNV vindt dat minister Koolmees en het kabinet tot nu toe geen verantwoordelijkheid nemen. De FNV stapte zelf vorig jaar naar de rechter vanwege schijnconstructies bij Temper. Ook startte de bond in 2019 een rechtszaak tegen Deliveroo en onlangs viel bij taxibedrijf Uber ook een dagvaarding op de mat. Boufangacha: ‘Omdat de politiek niets doet lopen wij met een stoffer en blik de ontstane rotzooi op de arbeidsmarkt op te ruimen.’

Loze beloftes

Het kabinet beloofde 4 jaar geleden dat het een einde zou maken aan schijnconstructies met zzp’ers, maar onlangs kondigde de minister nog aan dat er tot oktober 2021 niet hard wordt ingegrepen.

Geen daadkracht

Boufangacha: 'Bij de overhandiging gisteren van het SER-rapport heeft Koolmees aangegeven te onderschrijven dat er sprake is van uitholling van werknemersrechten en onduidelijkheid over de positie van zzp'ers. Des te teleurstellender is het dat dit kabinet er niet daadkrachtig op heeft doorgepakt. Tot op heden heeft dit kabinet niets anders gedaan dan uitstellen. Dit gebrek aan daadkracht veroorzaakt een sociaal drama. De techbedrijven lopen over van het geld en de werkenden zijn de klos. Zij hebben geen sociaal vangnet en een onzeker inkomen.’

Van orderpickers tot schoonmakers

Uit het SER-rapport, gepubliceerd in oktober 2020, bleek dat de platformwerkers veel risico’s lopen, met name op het gebied van inkomen en werkomstandigheden. Terwijl het werk dat gedaan wordt en ook de wijze waarop de platformwerkers worden aangestuurd alle kenmerken heeft van iemand die in loondienst is. Boufangacha: ‘Het is absurd dat afwassers, orderpickers, maaltijdbezorgers en schoonmakers als zelfstandigen worden ingezet.’

Politiek moet desnoods bedrijven dwingen

De FNV wil dat de platforms deze mensen in dienst nemen, een eerlijk loon betalen en dat de platforms, net als alle andere werkgevers, sociale premies afdragen en belasting betalen. Als deze bedrijven dat niet uit zichzelf doen, dan moet de politiek hen hiertoe dwingen.

Taak volgend kabinet

De FNV pleit ook voor een structurele oplossing om schijnzelfstandigheid bij de wortels aan te pakken. Boufangacha: ‘We moeten anders gaan denken in Nederland. Iemand is werknemer, tenzij de werkgever, en dus ook een platform, kan aantonen dat iemand daadwerkelijk zelfstandig kan onderhandelen over zijn tarief en geen enkele vorm van sturing ontvangt. Die structurele oplossing is een taak voor een volgend kabinet.’

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.