Eerste Kamer akkoord met pensioenafspraken zware beroepen

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 12 januari 2021

Vanavond heeft ook de Eerste Kamer unaniem ingestemd met de afspraken uit het Pensioenakkoord over eerder stoppen bij zwaar werk. Werkgevers en werknemers kunnen nu afspreken dat werknemers maximaal drie jaar voor de AOW-leeftijd met vroegpensioen kunnen, met een extra bijdrage van werkgevers zonder dat daarover een boete (RVU-heffing) wordt opgelegd.

In een groeiend aantal cao’s in bedrijfstakken met veel zwaar werk, zoals in de bouw, de afbouw, de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg, bij de politie, en van de vleessector tot de schoonmaakbranche, zijn hierover inmiddels concrete afspraken gemaakt. Sommige afspraken gingen per 1 januari in, andere afspraken volgen zo spoedig mogelijk.

FNV heeft geknokt voor de zware beroepen

Tuur Elzinga, vicevoorzitter FNV: ‘Dit was één van onze belangrijkste eisen voor het pensioenakkoord. Mensen met zwaar werk kunnen nu makkelijker op tijd stoppen met werken. Op je versleten knieën is de finishlijn van de AOW op 66 jaar en 4 maanden een brug te ver. Hier hebben wij voor gevochten, twee keer het land voor platgelegd. Het is voor veel harde werkers een enorme opluchting dat we nu in de cao’s weer afspraken kunnen maken over vroegpensioen zonder boete op eerder stoppen.’

Beste verjaardagscadeau

Eén van de sectoren waar de zwaarwerkregeling nu van start kan, is bij de timmerfabrieken. FNV-lid en timmerman Harm noemt het zijn beste verjaardagscadeau: ‘Ik word deze week 63 jaar en kan nu over 2 jaar stoppen. Anders had ik nog tot mijn 67e moeten doorwerken. Net als ik werken veel collega’s in deze sector vanaf jonge leeftijd, ik begon op mijn 17e, en velen hebben moeite om die laatste jaren gezond vol te maken.’

Ook FNV-lid en stratenmaker Peter (59 jaar) is opgetogen. ‘Als het aan de politiek lag, moesten we zo lang mogelijk doorwerken. Ik ben blij dat we door acties in het pensioenakkoord en in onze cao afspraken hebben gemaakt. Ik hoop dat de zwaarwerkregeling wordt verlengd in de nieuwe cao. Dan zou ik er rond mijn 63e gebruik van kunnen maken. Een jaar of 4 a 5 doorwerken lukt mij nog wel. Maar langer ook niet, want het werk is zwaar en je merkt dat het lijf gewoon sneller slijt.'

Derde pensioenafspraak in wet vastgelegd

De zwaarwerkregeling is de derde afspraak uit het pensioenakkoord dat nu in wetgeving is vastgelegd. In juli vorig jaar werden al afspraken gemaakt over het tijdelijk bevriezen van de AOW-leeftijd en eind vorig jaar stemden zowel de Eerste als Tweede Kamer in met een aangepaste koppeling van de AOW-leeftijd aan de levensverwachting. Daardoor zal ook op de lange termijn de AOW-leeftijd veel minder snel oplopen en heeft iedereen langer recht op AOW. 

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.