Bouwplaats-ID borgt rechten werknemers en beschermt positie bonafide werkgevers

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 7 december 2020

FNV Bouwen en Wonen vraagt minister Wiebes van Economische Zaken en minister Hoekstra van Financiën om 10 miljoen euro. De vakbond wil een pilot starten om landelijke invoering Bouwplaats-ID mogelijk te maken.

bouw

Janna Mud, sectorhoofd FNV Bouwen en Wonen: ‘Dan weten we wie, onder welke cao en voor wie iemand werkt op een bouwplaats. We beschermen daarmee rechten van werknemers en de positie van de bonafide bouwbedrijven.’ Het verzoek van FNV Bouwen en Wonen is één van de 20 concrete investeringsvoorstellen dat FNV vandaag deed aan ministers Hoekstra en Wiebes voor de 5,6 miljard euro uit het Europees noodfonds RRF.

Corona heeft de risico’s en nadelige gevolgen van de vergaande flexibilisering op bouwplaatsen blootgelegd. Ook de beoogde verduurzaming én gewenste digitalisering in de bouwsector, vragen volgens FNV Bouwen en Wonen om actie. De Bouwplaats-ID is een digitale pas die ervoor zorgt dat inzichtelijk gemaakt wordt én herleidbaar is, wie voor wie werkt op de bouwplaats. 

Mud: ‘En dat is erg belangrijk. Op bouwplaatsen werken veel aannemers en onderaannemers vaak tijdelijk mee, soms tot wel 9 lagen aan onderaanneming. Met dit instrument weet je precies op elk gewenst moment wie er aanwezig zijn. Behalve inzicht geeft de ID ook meer veiligheid op de bouwplaats.’

Sociale partners

De ontwikkeling van deze digitale kaart is een cao-afspraak tussen sociale partners en dateert uit 2015. De vakbonden en werkgevers hebben het instrument al helemaal ontwikkeld. Mud: ‘De kaart is klaar en kan meteen worden ingezet. Een pilot met de Bouwplaats-ID kan het benodigde zetje zijn om mogelijke (juridische) obstakels uit de weg te ruimen. Digitalisering is een toverwoord in Brussel als het om de bouw gaat. De investering van 10 miljoen die wij vragen, is een fractie van de 5,6 miljard die Nederland vanuit Europa ter beschikking staat.’

Onderbetaling behoort tot verleden

Nog steeds zijn er tienduizenden handen tekort in deze sector. Mud: ‘Deze opgeleide mensen wil je binden. Dat gebeurt niet wanneer het personeelsbestand constant wisselt en medewerkers niet weten of hij morgen nog werk heeft. Een veilige, zekere werkomgeving én goede arbeidsvoorwaarden zijn essentieel. Bouwplaats-ID zorgt ervoor dat die rechten van medewerkers zijn geborgd. Onderbetaling behoort tot het verleden. Zo beschermen we medewerkers, maar zeker ook de bedrijven die alles netjes conform de afgesloten cao’s doen. Onder de prijs duiken met onderbetaalde arbeidskrachten, is er dan niet meer bij.’

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.