Nog veel onduidelijk over voorwaarden coronabanen

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 16 november 2020

De FNV vindt dat er duidelijkere afspraken moeten komen over coronabanen. De vakbond vindt het goed dat hier extra geld – zo’n 200 miljoen euro - voor wordt uitgetrokken, maar wil wel dat de voorwaarden goed zijn. Daarom wil FNV binnenkort in gesprek met het kabinet om hun wensen over de invulling van de crisisbanen te bespreken. Dat zegt de vakbond in reactie op de kabinetsbrief over coronabanen die vandaag werd gepubliceerd.

Zakaria Boufangacha van het FNV-bestuur: ‘We staan in principe positief tegenover het idee om werkloze mensen in te zetten om tekorten aan werknemers in cruciale sectoren als zorg, onderwijs, kinderopvang en handhaving op te vangen. Maar het moet wel goed worden geregeld en het is geen oplossing voor structurele arbeidsmarktknelpunten. Het moeten échte banen zijn waar mensen vallen onder de geldende afspraken in de cao, zoals loon en opleidingseisen. Bovendien moeten medewerkers niet gedwongen worden om zo’n baan te aanvaarden, want een baan moet wel passend zijn.’

Terugkeerzekerheid

De coronabaan zou goed kunnen helpen om tijdelijk ander werk te doen als er even geen werk is in het eigen bedrijf. Daarmee kunnen vele ontslagen van vakmensen voorkomen worden en kunnen ze snel weer worden ingezet als het werk in de eigen sector aantrekt. FNV wil daarom dat een werknemer de zekerheid krijgt om naar zijn oude werkgever terug te kunnen keren als dat weer mogelijk is en hij of zij dit ook wil. In sectoren als de horeca en transport zullen vakkrachten weer hard nodig zijn als de sector weer open kan. Hierover moeten volgens de FNV ook concrete afspraken worden gemaakt, mét de sectoren en vakbonden. 

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.