FNV claimt namens twee maaltijdbezorgers arbeidsovereenkomst bij Deliveroo

Portret Yvette de Vries
Door Yvette de Vries 26 augustus 2020

Vakbond FNV eist namens twee maaltijdbezorgers van Deliveroo een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd op. Daarnaast eist zij een nabetaling van loon, op basis van de cao Beroepsgoederenvervoer. De claim vloeit voort uit de gerechtelijke uitspraak in januari 2019 waarin de rechter bepaalde dat Deliveroo een werkgever is en de cao Beroepsgoederenvervoer moet toepassen.

De FNV spande in 2018 een rechtszaak aan tegen Deliveroo, omdat de maaltijdkoerier met schijnzelfstandigen werkt. In dat jaar werden de maaltijdbezorgers van Deliveroo gedwongen tot schijnzelfstandigheid, anders konden ze hun baan vaarwel zeggen.

Geen ondernemers, maar werknemers

Joris den Ouden, FNV-bestuurder Flex en Naleving: ‘De maaltijdbezorgers zijn geen ondernemers, ze kunnen niet onderhandelen over hun tarief en Deliveroo bepaalt hoe ze hun werk moeten doen. Daarmee zijn ze geen ondernemer en dus werknemer, want meer smaken kent het arbeidsrecht niet.’

Maaltijdbezorgers tegen elkaar uitgespeeld

Door de uitspraak van de rechter kunnen maaltijdbezorgers individueel een arbeidsovereenkomst opeisen. Maaltijdbezorgers Debbie Berendsen en C. Baker doen dat. Berendsen: ‘Deliveroo heeft een veel sterkere machtspositie dan de maaltijdbezorgers. Ze hebben eenzijdig het ordersysteem veranderd, laten meer maaltijdbezorgers toe en spelen zo maaltijdbezorgers bewust tegen elkaar uit. Wij hebben recht op dezelfde bescherming als alle andere werknemers.’

Toename aantal maaltijdbezorgers

Baker: ‘Toen ik begon bij Deliveroo vond ik het werk super leuk, werkte doorgaans zeven dagen per week en verdiende er een ok√©  inkomen mee. Ik werd ervoor beloond dat ik op tijd inlogde, de drukste uren werkte en niet last minute een opdracht afzegde. Dat veranderde nadat Deliveroo de opgebouwde uren schrapte en veel nieuwe maaltijdbezorgers tot het platform toeliet. Van de een op de andere dag had ik minder inkomen en ik ben niet de enige.’

Niet op de hoogte

Den Ouden: ‘Veel maaltijdbezorgers waren gewoon niet goed op de hoogte van het feit dat ze eigenlijk recht hadden op vast contract voor een vast aantal uren. Hadden ze dat wel geweten dan had Deliveroo dat niet zomaar kunnen doen.’

Ongelijke strijd

Deliveroo maakt voor het aansturen van de maaltijdbezorgers en het verdelen van het werk gebruik van een app. De werking van deze app is voor de maaltijdbezorgers een grote black box. Zo is het voor de maaltijdbezorgers bijvoorbeeld niet duidelijk waar de verdeling van werk op gebaseerd wordt. Den Ouden: ‘Het is een ongelijke strijd van een maaltijdbezorger tegen een groot platformbedrijf gesteund door miljarden van rijke buitenlandse investeerders.’

Politiek zit op haar handen

Den Ouden: ‘Het kan niet zo zijn dat dit bedrijf ondanks een uitspraak van de rechter maar zijn gang blijft gaan. De politiek zit op haar handen, de belastingdienst doet niks en de inspectie kan niks. Deliveroo roept dat niemand een arbeidsovereenkomst claimde na de uitspraak in januari 2019. Volgens hen zit niemand erop te wachten omdat het allemaal echte zzp’ers zijn. Het echte verhaal is dat Deliveroo vooral kwetsbare werkenden in zet, bijvoorbeeld studenten van buiten de EU die nergens op terug kunnen vallen, en dus niet in de positie verkeren om hun recht op te eisen.’

Hoger beroep

Deliveroo is tegen de uitspraak van de rechter in beroep gegaan. Het hoger beroep dient op 11 september in Amsterdam.

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.