Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Regering moet snel overgaan tot actie na advies aanjaagteam arbeidsmigranten

portret Annika Heerekop
Door Annika Heerekop 11 juni 2020

FNV is blij met het advies van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten dat direct moet worden ingegrepen op de schrijnende en onveilige woon-, vervoers,- en werksituatie van arbeidsmigranten in onder andere de slachthuizen, distributiecentra en bedrijven in de land- en tuinbouw.

slachterij

In het advies staat onder andere dat gewerkt moet worden naar een woonsituatie met aparte slaapkamers voor arbeidsmigranten, en per direct bij coronabesmettingen. Ook is FNV blij dat het aanjaagteam de term ‘gemeenschappelijk huishouden’ voor deze groep afwijst, omdat hierdoor werkgevers de woonsituaties met opeengepakte arbeidsmigranten en groot verloop niet meer in stand kunnen houden.    

Tuur Elzinga, vicevoorzitter FNV: ‘Wij gaan er vanuit dat de regering deze adviezen overneemt en dat er acuut wordt ingegrepen. Dit is cruciaal voor de veiligheid van arbeidsmigranten, hun Nederlandse collega’s en voor de gezondheidssituatie in Nederland. Dat hebben de recente uitbraken van corona in de risicosectoren waar veel arbeidsmigranten werken wel aangetoond.’

Marek Sadlic, arbeidsmigrant, FNV-lid en werkzaam in de logistiek: 'Elke dag zie ik om mij heen hoe noodzakelijk het is dat er verbeteringen komen in onze woon-, werk- en vervoerssituatie. Het is een kwestie van beschaving dat wij dezelfde rechten kennen als andere werkende Nederlanders. We doen belangrijk werk voor Nederland en willen hier ook een goed loon en leefbare omstandigheden voor terug. Dat was vóór corona al belangrijk, maar nu is de noodzaak helemaal groot.'

Structurele oplossingen nodig

De vakbond  benadrukt dat – naast deze snelle ingrepen - voor de lange termijn ook moet worden gewerkt aan structurele oplossingen. ‘Structureel kan er alleen iets veranderen als de arbeidsrelaties minder flexibel zijn, arbeidsmigranten ook hetzelfde loon ontvangen als hun collega’s en wanneer een werkgever ook niet langer de huisbaas is. De fiscale voordelen aan het goedkoop huisvesten van arbeidsmigranten werken als perverse prikkels om schrijnende situaties in stand te houden. Dat moet echt afgelopen zijn,’ zegt Elzinga.

FNV-visie op Arbeidsmigratie

De vakbond trekt al langer aan de bel voor de slechte woon- werk en vervoersomstandigheden van arbeidsmigranten. Op 22 mei bood Tuur Elzinga de Tweede Kamer en het aanjaagteam het rapport ‘FNV-visie op Arbeidsmigratie’ aan. Hierin geeft de vakbond aanbevelingen over eerlijke arbeidsmigratie en oplossingen voor de structurele problemen. In het rapport worden suggesties gedaan voor Europese regels, betere handhaving en het herzien van regels die het fiscaal aantrekkelijk maken om eigen werknemers ook een woning te verhuren.’