Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

FNV erg blij: Eerste Kamer houdt wijziging kostendelersnorm tegen

'De eerste stap richting helemaal afschaffen van die norm'

Portret Peter te Lintel Hekkert
Door Peter te Lintel Hekkert 2 juni 2020

De FNV is zeer verheugd dat de Eerste Kamer vanmiddag tegen het wijzigen van de kostendelersnorm heeft gestemd. Die zou namelijk zorgen voor meer armoede en daklozen. De aanscherping van de Participatiewet die hiervoor nodig was, gaat niet door.

Wijzigen kostendelersnorm zou meer armoede betekenen

‘Gelukkig maar', verzucht Maureen van der Pligt, bestuurder van FNV Uitkeringsgerechtigden. 'Wij zijn ontzettend blij dat de Eerste Kamer dit voorstel heeft tegengehouden. Wat ons betreft, is dit de eerste stap richting het helemaal afschaffen van die kostendelersnorm, want die brengt een heleboel mensen alleen maar in de problemen.’

Zorgende bloedverwanten niet gekort

De kostendelersnorm is ingevoerd in 2015 en betekent dat volwassenen met een uitkering die in één huis wonen de kosten van het huishouden moeten delen. Hoe meer mensen samenwonen, hoe lager de bijstand voor die mensen. Dat korten op de bijstand geldt nu nog niet voor mensen die samenwonen met bloedverwanten in de tweede graad, zoals broers en zussen of grootouders en kleinkinderen, om voor hen te zorgen. Het wetsvoorstel moest een einde maken aan dit onderscheid en zorgen dat ook familieleden met een zorgbehoefte onder de regeling zouden vallen.

Meer armoede en daklozen 

‘Dan zou het voor nog meer mensen onmogelijk worden om voor elkaar te zorgen’, aldus Van der Pligt en Hanneke van Bezooijen van Protestantse Diaconie Amsterdam in een ingezonden opiniestuk in Trouw dit weekend, namens verschillende organisaties betrokken bij uitkeringsgerechtigden, armoedebestrijding en daklozen. ‘Je krijgt dan nog meer woningzoekenden en potentiële daklozen, omdat ze geen beroep meer kunnen doen op familie.’ Ook zou het de Staat veel meer kosten, door steeds grotere druk op onze zorginstanties en maatschappelijke organisaties.

Zorg dat norm voor niemand meer geldt

Van der Pligt: ‘Als het kabinet het discriminerende onderscheid tussen bloedverwanten en anderen wil afschaffen, doe dat dan de andere kant op, zorg dat die kostendelersnorm voor niemand meer geldt. Dan los je ook meteen een deel van het daklozenprobleem op.’

Verbeter die Participatiewet

Ze verwijst tot slot naar recente uitspraken van staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Die merkte na het experiment met de bijstand in een aantal gemeenten op dat er geen reden is om de Participatiewet aan te passen. ‘Hopelijk ziet zij nu ook in dat er toch duidelijk een verbetering van de Participatiewet moet komen.’