Staatssteun bedrijven schiet doel voorbij bij boetevrij ontslag

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 11 mei 2020

De FNV vindt overeenstemming tussen vakbonden en werkgevers een belangrijke voorwaarde bij het verlenen van nieuwe staatssteun vanaf 1 juni, de NOW 2.0. Alleen op die manier zijn er goede afspraken mogelijk over behoud van werk en inkomen voor alle werknemers. En wordt voorkomen dat kortetermijnbelangen van de onderneming voorop staan.

Bij concerns is al geregeld dat instemming van de werknemersvertegenwoordigers een vereiste is om beroep te kunnen doen op de NOW. Maar als bedrijven staatssteun kunnen krijgen én tegelijk mensen kunnen ontslaan, zoals minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil, dan schiet de NOW 2.0 zijn doel voorbij.

Investeren in werknemers

FNV-coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid Zakaria Boufangacha: ‘We zien nu al dat veel mensen met flexcontracten zijn ontslagen en werkgevers allerlei vormen van loonoffers vragen, ondanks de staatssteun. Die is er juist om banen en inkomens te behouden. Bij verlenging van de steunmaatregelen moet worden gestimuleerd dat werkgevers met werknemers afspraken gaan maken over baan- en inkomensbehoud. Als je mensen zonder boete mag ontslaan, verdwijnt de prikkel om tijdens de steunmaatregelen te investeren in werknemers. Dan gaan werkgevers zich nog meer dan nu berekenend richten op het kortetermijnbelang van hun onderneming. Het samenlevingsbelang van behoud van werkgelegenheid en inkomens staat dan niet meer voorop. Dat is geen verantwoorde manier van omgaan met het geld van de belastingbetaler.’

Belastingparadijzen

FNV vindt dan ook overeenstemming op bedrijfs- of sectorniveau met de vakbonden een keiharde voorwaarde bij het verlenen van staatssteun, zodat inkomens- en werkzekerheid wél centraal staan. Met meer zeggenschap voor werknemers kunnen er veel gerichter en transparanter afspraken worden gemaakt met werkgevers over zaken als baanbehoud, scholing, werk-naar-werk, plaatsmaakregelingen en suppletieregelingen op de sociale vangnetten. Ook wil FNV dat bedrijven die dividend uitkeren, eigen aandelen inkopen en die in belastingparadijzen staan geregistreerd geen staatssteun krijgen. Vergroening en bijdragen aan een eerlijke arbeidsmarkt moeten gestimuleerd worden.

Werkenden betalen rekening

Boufangacha: ‘Als de steunmaatregelen ervoor zorgen dat bedrijven weer winsten gaan maken, kan het niet zo zijn dat de aandeelhouders daar weer als eerste van gaan profiteren. We gaan niet nóg eens na een crisis achterblijven met grote groepen waar niet of nauwelijks in geïnvesteerd is. En die het vooral moeten doen met kleine flexcontracten, terwijl werkenden voor een groot deel de rekening betalen van de huidige én toekomstige steun aan de bedrijven. We moeten hier socialer uit komen. Als mensen zonder enig perspectief worden ontslagen wordt die doelstelling ondergraven. Daarom eisen wij zeggenschap bij het toekennen van NOW 2.0.’

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.