Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Teken petitie: stop marktwerking zorg

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 22 april 2020

De FNV steunt de landelijke petitie die oproept tot preventie als basis voor onze zorg, én het stoppen van de marktwerking. De petitie, die je hieronder kunt tekenen, is een initiatief van artsen, verpleegkundigen, verzorgenden en andere werkers in de zorg.

Deze petitie past in de FNV-visie op Zorg en Welzijn, die in januari 2018 is vastgesteld door het Ledenparlement van de FNV. Daarin staat het stoppen van de (doorgeslagen) marktwerking centraal. Maar door de coronacrisis zien we dat preventie en marktwerking alles met elkaar te maken hebben. Als de focus niet zo eenzijdig op het opleveren van geld zou liggen, dan krijgt een goede structuur van preventie meer kans.

Betere samenwerking

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: ‘Nadruk op een betere samenwerking van verschillende gezondheidsorganisaties en de overheid is van groot belang. En ook het verbeteren van omstandigheden waarin mensen moeten wonen en werken. Preventie is ook belangrijk: als je voorkómt dat mensen ziek worden, is dat goed voor iedereen én de samenleving. Bovendien kost dat de samenleving dan minder.’

Eenzijdige focus op kosten

FNV ondersteunt de petitie omdat deze ook oproept de doorgeslagen marktwerking in de zorg  te stoppen. De marktwerking heeft geleid tot een eenzijdige focus op kosten. Met als gevolg enorme bezuinigingen, massa-ontslagen en nu weer tekorten aan zorgmedewerkers en uitholling van arbeidsvoorwaarden.

TEKEN OOK DE PETITIE