Samen veilig doorwerken in de bouw

facet hoofdkantoor FNV
Door Persvoorlichting 29 maart 2020

De afgelopen weken heeft de FNV zeer veel verontruste werknemers van de bouw gesproken. Daarnaast is er een enquête uitgezet waar 1300 mensen op hebben gereageerd.

Enquête 

Uit de enquête blijkt dat bij een derde de zaken goed geregeld zijn op het werk. Mensen voelen zich daar veilig genoeg om door te werken tijdens de coronacrisis. Weer een derde weet het niet en twijfelt. En de laatste derde geeft aan dat ze zich niet veilig voelen. Doordat er te weinig maatregelen zijn genomen, maar ook omdat bij sommige collega’s de ernst van de situatie nog niet lijkt doorgedrongen. Wij hebben die signalen heel serieus genomen

Veilig doorwerken

Doorwerken is voor veel bedrijven van levensbelang om te kunnen blijven bestaan. Maar doorwerken lukt alleen als alle werkers veilig kunnen werken. En als voor iedereen dezelfde regels gelden die ook nageleefd worden. Vandaar dat we de afgelopen week druk hebben gesproken met werkgeversorganisaties en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Milieu en Wonen. Er is nu een set aan afspraken gemaakt. Die zijn vastgelegd in een protocol en dat protocol is getoetst door het RIVM. 

Kijk voor de 'dagindeling werken op de bouwplaats en op projecten' en de 'dagindeling werken bij particulieren' op de downloadpagina van Volandis. Ze zijn in verschillende talen beschikbaar.

Wat is er afgesproken?

De afspraken zijn gepubliceerd op de site van de Rijksoverheid. De hoofdlijnen zijn:

  • Er kan pas gewerkt worden als iedereen zich hier aan houdt. Bijvoorbeeld afspraken over veilig groepsvervoer en kort samenwerken binnen een straal van 1 ½ meter. RIVM proof.
  • Er moet per bouwplaats een ‘corona toezichthouder’ worden aangesteld, die als taak heeft om te letten op de naleving van de afspraken. Dat kan iemand zijn van de bouwplaats zelf
  • Er komt een Helpdesk Corona Bouw en Installatietechniek. Deze helpdesk verzamelt goede voorbeelden. Is per telefoon, email en chat bereikbaar voor werkgevers en werknemers met vragen. En probeert daar waar het echt niet goed gaat door informatieverstrekking  het weer veilig te krijgen

Er komt snel in begrijpelijke taal informatiemateriaal beschikbaar. Voor zowel de werknemers als voor de werkgevers.

Helpdesk Corona Bouw en Installatietechniek 

Vanaf maandagochtend 30 maart start de Helpdesk Corona Bouw en Installatietechniek. Zij zijn gratis bereikbaar voor iedereen met vragen, informatie en meldingen op telefoonnummer 085- 080 1544 en via de site https://www.helpdeskcorona-bt.nl/ kan je ook een email sturen of chatten.

Overigens blijft de FNV ook zelf uiteraard bereikbaar voor vragen en meldingen. Kijk daarvoor ook op www.fnv.nl/corona

Webinar

Interessant is het Webinar over het protocol dinsdag 31 maart om 15.00 uur van Bouwend Nederland en Techniek NL, met medewerking van Volandis. Zie hier voor meer informatie.

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.