FNV blij met steun uit Tweede Kamer voor vrouwenquotum

Persvoorlichting
Door Persvoorlichting 3 december 2019

FNV-vicevoorzitter Kitty Jong is blij met de steun van de Tweede Kamer voor een vrouwenquotum in de top van het bedrijfsleven.

Jong: ‘We hebben helaas jarenlang gezien dat het niet vanzelf goed komt met de doorstroom van vrouwen naar de top. Daarom is een stevig middel als een quotum nodig. Het is de enige manier om er daadwerkelijk voor te zorgen dat er in de top van het bedrijfsleven een evenredige vertegenwoordiging van vrouwen komt. Het is een historische stap dat we nu ook in Nederland een quotum voor vrouwen in de top gaan invoeren.’

Noodzakelijke eerste stap

De FNV is een groot voorstander van een quotum met sanctie (lege stoel) om representatie van vrouwen in de top van het bedrijfsleven af te dwingen. FNV ziet het quotum voor de Raden van Commissarissen voor beursgenoteerde bedrijven als een noodzakelijke eerste stap. Wanneer hierna geen verbetering plaatsvindt ligt een uitbreiding van een quotumregeling voor de hand.

Inclusievere top en arbeidsmarkt

Bovendien is de FNV blij dat de politiek niet alleen de aanbevelingen uit het SER-advies met betrekking tot genderdiversiteit overneemt, maar ook de aanbevelingen over het vergroten van culturele diversiteit omarmt. Jong: ‘De weg van vrouwen naar de top duurt nu al veel te lang. Laten we ervoor zorgen dat zowel de top als de arbeidsmarkt inclusiever wordt zodat ieder zijn talenten optimaal kan benutten.’

Actieplan gelijke kansen

Daarnaast is de FNV ook tevreden met de steun voor een actieplan voor gelijke kansen voor alle vrouwen. Jong: ‘Het SER-advies over diversiteit in de top, waaraan wij hebben meegewerkt, koos voor een samenhangende aanpak om de arbeidsmarktpositie van ├ílle vrouwen te verbeteren. Dan moeten we niet alleen kijken naar de top, maar ook naar verlof- en kinderopvangvoorzieningen. De FNV wil daar graag een bijdrage aan leveren.’

 

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.