Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Prijzen stijgen harder dan de lonen

Behalve als de FNV de cao afsluit

Redactie
Door Redactie 05 april 2019

De boodschappen worden duurder. Maar bij veel mensen stijgt het salaris niet mee met die prijzen. Onderaan de streep blijft er dus steeds minder geld over in je portemonnee. Behalve als de FNV de cao afsluit. Weten hoe dat zit? Lees verder!

Prijzen stijgen harder dan de lonen

Deze week maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend dat je voor onder andere benzine, huur, kleding en boodschappen 2,5% meer betaalt dan in 2018. Omdat de lonen in diezelfde periode met 2,2% stegen, hebben veel mensen minder te besteden.

Eerlijk delen

Zakaria Boufangacha is cao-coördinator bij de FNV. Hij legt uit waarom die lonen achterblijven. ‘De reden is simpel: werkgevers houden nog steeds de hand op de knip. Je zou denken dat als bedrijven flinke winst maken, ze dat ook willen delen met hun werknemers. Maar bij de cao-onderhandelingen blijkt dat vaak niet zo te zijn.’

De voorbeelden daarvan zijn talloos. IKEA, Shell, PostNL, SABIC en de Bijenkorf maken hele hoge winsten. Dat zie je echter niet terug in de lonen, want die blijven laag. Werknemers moeten keihard knokken voor iedere cent erbij. Terwijl zij juist zorgen dat een bedrijf winst kán maken. Daar hoor je voor te worden beloond.  

Die beloningen zijn er uiteindelijk wel gekomen in onder andere de schoonmaak, timmerindustrie, bij Tata Steel en DHL. Stuk voor stuk cao’s die de FNV heeft afgesloten. Interessant detail: het salaris stijgt volgens het CBS met 2,2%. Maar de gemiddelde loonsverhoging van cao’s die de FNV afsloot ligt op 3%. Dus: lid zijn van de FNV loont!

Meer zeker werk

Toch zet de FNV niet alleen in op hogere lonen. Zakaria: ‘Natuurlijk is het belangrijk dat werkenden profiteren van de groei. Maar ook meer zeker werk staat hoog op onze agenda. Want als je een onzeker contract hebt, is een vaste baan de beste loonsverhoging die je kunt krijgen. En hoe meer mensen een vast contract hebben, hoe sterker zij staan aan de cao-tafels.’

Kom naar de Dag van de Arbeid

Tijdens de Dag van de Arbeid vieren we de successen die we samen hebben bereikt. Denk aan de 8-urige werkdag, vrij zijn in het weekend, vakantiedagen, veilige en gezonde werkomstandigheden en nog heel veel meer. Maar we laten ook zien wat we willen: een eerlijk salaris, een goed contract en een fatsoenlijk pensioen. Meer weten? Je leest het hier

Winsten stijgen maar laag loon blijft laag

Werk je in een distributiecentrum, winkel, het transport of in de zorg dan is je loon vaak laag. Al jaren zie je in je loon niets terug van het economisch herstel en de fors toegenomen winsten. Hoe kan dat? Wie profiteert van jouw lage loon? Wat is het effect van subsidieregelingen?

Alles weten over die lage lonen?

Wil je precies weten hoe het zit met die lage lonen in ons land? Kom dan op donderdag 9 mei naar Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. In onze Lage Lonen Show praten vakbondsmensen, wetenschappers en politici over de achtergronden van dit probleem. Maar bijvoorbeeld ook waarom je met een laag loon slechter af bent door overheidssubsidies zoals de #Primarkpremie.

Bekijk het programma en kom 9 mei naar de Lage Lonen Show