Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Persoonlijke verhalen over goed pensioen

Redactie
Door Redactie 30 april 2019

Wie kunnen beter vertellen over het belang van een goed pensioen, dan de mensen waar het om gaat? Hun persoonlijke verhalen lees je hier.

'Het is een schande hoe er met de pensioenen wordt omgegaan'

Cor Koers, gepensioneerd

‘Ik heb bijna 40 jaar voor het GVB gewerkt en mag nu van mijn pensioen genieten. Maar mijn pensioen is al 12 jaar niet geïndexeerd. Dat betekent voor mij dat ik 16 tot 18 procent aan koopkracht mis en dat ik al meer dan een maand aan pensioen heb ingeleverd. Daarom doe ik mee met de pensioenacties van de FNV en zit ik in het landelijk kernteam Red Ons Pensioenstelsel.’ 

‘Wij gaan langs bij bedrijven en vertellen werknemers dat als ons pensioen niet geïndexeerd wordt, dat ook geldt voor hun pensioen straks. Het is echt niet zo dat ze dat gat weer kunnen inlopen. Als wij ze dat uitleggen zeggen ze dat ze ook actie gaan voeren.’

‘Ik vind het een schande hoe er nu met de pensioenen wordt omgegaan. Het is de strenge rekenrente waardoor onze pensioenen niet geïndexeerd worden. De politiek en De Nederlandsche Bank willen hier niets aan doen. Het eerste kwartaal van dit jaar hebben de vijf grootste pensioenfondsen een rendement gehaald van 64 miljard euro, terwijl er over een heel jaar 30 miljard euro moet worden uitgekeerd. Bedrijven krijgen het ene na het andere cadeautje en wij moeten alleen maar inleveren. De BTW en energierekening gaan omhoog,

'Ik voer actie uit solidariteit met mijn collega's'  

Boaz Stavenga, elektro- en salesmonteur

‘Ik werk in de metaal, bij een fabriek die blik maakt. Ik begon met werken toen ik 21 jaar was , nu ben ik 23 jaar. Ik denk dat ik wel tot mijn 68ste of misschien 70ste moet werken. Ik vind mijn werk heel leuk, geen dag is hetzelfde in mijn baan als elektro- en salesmonteur. Ik hoor van collega’s dat vooral de ploegendiensten zwaarder worden, zeker na hun 55ste of 60ste jaar. Gelukkig hoeven ze niet per se meer in ploegendienst te werken als ze aangeven dat ze het niet meer kunnen bolwerken.’

‘Ik voer actie voor een beter pensioenstelsel uit solidariteit met mijn collega’s. Net zoals mijn collega’s die bijna met pensioen gaan, eerder ook meestaakten voor een goede cao, eigenlijk meer voor hun collega’s. Ik vind dat goed moet worden gezorgd voor oudere collega’s. En we moeten de pensioenleeftijd onmiddellijk bevriezen, want die is veel te snel omhoog gegaan.’

'Werken tot 68 jaar en 9 maanden ga ik gewoon niet redden'    

Johan van Dijk, distributiechauffeur

‘Ik werk als distributiechauffeur voor een supermarkt. Een ontzettend leuke, maar zware baan waarin ik het zeker niet ga redden om tot 68 jaar en 9 maanden te werken. Dat is gewoon niet haalbaar, met dit werk. De distributie gaat 24 uur per dag en 7 dagen per week door en dan kom je als chauffeur nogal eens met je biologisch klokje in de war.’

‘Tijdens het werk moeten we zware containers over drempels heen duwen. Zo’n 15 tot 17 ton aan lading zet je helemaal zelf in je vrachtwagen. Sinds ik een stappenteller heb zie ik dat ik 12 km per dag loop! En bijna honderdduizend kilo op een dag naar binnen til. Zeker als het bier in de supermarkt in de aanbieding is, is het ongelooflijk wat je aan containers sjouwt. Doorwerken tot bijna 69 haal ik dus niet. Daar moet iets op verzonnen worden. Oudere collega’s melden zich ziek of zitten met versleten knieën en heupen thuis. Die kunnen echt niet meer werken. Ook voor de werkgever is dat niet goed.’

‘Ik vind dat er regels moeten komen, regels als: tussen de 50 en 60 geen nachtwerk meer doen en tussen de 60 en 66 technische hulpmiddelen krijgen zodat je niet zo hoeft te tillen. En minder werken zonder dat daar een strafkorting op geldt. We moeten goed kijken naar simpele oplossingen om de zwaarte van het werk te verminderen, bijvoorbeeld niet scheef staan maar recht.’ 

 'Mijn collega is al een halve eeuw aan het werk!' 

Tanja Vortman, productie

‘Ik werk in de productie bij Visko Teepak. Het is van de zotte dat die aow-leeftijd maar omhoog blijft gaan. Ik heb een collega die volgend jaar pas met pensioen mag. Maar hij werkt nu al 50 jaar. Dus hij is al een halve eeuw aan het werk! En dat beleid wordt gemaakt door mensen die nog niet eens 50 jaar oud zijn. Mensen die geen idee hebben hoe het er bij ons aan toegaat.’

‘Bij ons begint iedereen jong, het zijn banen voor mensen die iets minder hoog geschoold zijn. Mensen die op kantoor gaan werken na een studie beginnen een keer met werken als ze ver in de 20 zijn. Bij ons komen ze met 18 in dienst. Mensen worden dan misschien wel steeds ouder maar kijk eens hoe iemand eruit ziet die 50 jaar heeft gewerkt! Hoe lang moet je gebruikt worden? Na je 55ste gaat de productiviteit naar beneden, dat is gewoon zo, of je nou uiteindelijk 120 wordt of 80. Waar ligt de grens?’

‘En ik vraag me echt af wat het doel is van pensioen. Toch wel dat je daar nog van kan genieten. Dan zie ik filmpjes van gelukkige oudere echtparen die lekker door Frankrijk fietsen, wat een onzin. De vrouw van mijn collega gaat pas over 8 jaar met pensioen. Dan mag ze maar hopen dat haar partner nog leeft tegen die tijd, dat is toch verschrikkelijk? Er zit toch ook geen werkgever op te wachten dat mensen tot hun echte oude dag moeten werken en in de ziektewet gaan? De pensioenleeftijd moet bevroren worden.’

'Er moet een collectief pensioen komen voor zelfstandigen'

Roel Steringa, zelfstandig financieel planner

‘Ik werk al twintig jaar als financieel planner. Dat doe ik als zelfstandige zonder personeel. Ik heb me als financieel planner verdiept in hoe pensioenen voor zelfstandigen werken. Zelf heb ik nu een standaard lijfrente product, dat is dus geen standaard pensioen. Ik ben daar ook niet zo tevreden mee, omdat het heel duur is en geen collectief product. Daarnaast zijn de rendementen niet hoog.’

‘Het zou goed zijn als er een collectief pensioenfonds komt voor zelfstandigen. Daar moet de pensioenwet maar op worden aangepast. Er is te weinig geregeld voor zelfstandigen. Tegenwoordig mag je wel een deel van je pensioen opnemen bij ziekte, maar dat is meer een achterdeur om mensen van inkomen te voorzien bij langdurig ziekte.’

‘Een goed pensioen kost om en nabij de 300.000 euro. Daar komen de meeste zzp’ers echt niet aan! Mensen met een uurtarief onder de 40 euro komen daar nooit aan. Zeker als je niet op tijd begint met sparen. En ook niet als je er geen verstand van hebt. Ik ben op tijd begonnen en heb er verstand van, maar ik kom niet eens in de buurt van die drie ton. Daarom ben ik ook zelfstandige geworden, om mensen daar op te wijzen.’

Samen komen we in actie voor een goed pensioen. Meer weten? Kijk op www.fnv.nl/goedpensioen