Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele en analytische cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens en hier is geen toestemming voor nodig. Daarnaast maken we gebruik van marketing cookies om de website op jouw voorkeuren af te stemmen. Hiervoor kun je onderstaand toestemming geven. Je kunt je instellingen altijd weer wijzigen op de pagina over de cookies.

Functionele & analytische cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de website naar behoren werkt en om analyse uit te voeren

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de website op jouw voorkeur af te stemmen.

Knokken voor vaste banen bij Scania

Samen gaan we voor een socialer Nederland

Redactie
Door Redactie 15 januari 2019

Bij Scania kregen uitzendkrachten minder betaald dan vaste krachten. Dat is oneerlijk, vond hun collega Paul Scholten. Dus werd er actie gevoerd. Tot staken aan toe. Met succes, want Scania maakt sinds die acties geen onderscheid meer tussen vaste mensen en uitzendkrachten.

Paul Scholten - Vaste banen

‘Uitzendkrachten bij Scania hadden wel de lasten, maar niet de lusten van het werk. Ze werkten net zo vaak over en net zo hard als de vaste krachten. Bij overwerk moesten ze ook werken, maar bij minder werk moesten ze naar huis. En als wij vrij kregen, moesten zij vrij nĂ©men. Ze voelden zich minder gewaardeerd. En ze kregen minder betaald. Volgens de cao metalektro mogen de lonen maximaal tien procent afwijken, maar ik vind: gelijk loon, gelijk werk. Dus kwamen we in actie en gingen we iedereen af met het verzoek hun loonstrookje in te leveren.’

De volhouder wint

‘Ik ga altijd overal vol passie in. Dus ook hierin. Met een aantal mensen hebben we uitzendkrachten overgehaald hun loonstrookje te delen. Dat vonden ze eng, zo met naam en toenaam, maar ze deden het wel. De volhouder wint. Daaruit bleek een verschil van twintig tot wel dertig procent in loon, echt veel te veel. Dus voerden we meerdere acties de aandacht vast te houden. Ook heb ik overal op de werkvloer uitgelegd dat een verschil in behandeling en beloning voor iedereen uitmaakt, ook voor vaste krachten. Het onderwerp stond pas echt op de kaart toen ik een brief van een uitzendkracht voor mocht lezen tijdens metaalstakingen voor de cao. In die brief vertelde een uitzendkracht vanuit zijn hart hoe hij zich niet gewaardeerd voelde. En ik sloot af met de eis dat we vaste banen wilden en gelijke lonen.’

Soms moet je knokken

‘We lieten niet los, we bleven actie voeren het probleem aankaarten. Tot staken aan toe. Voor sommige zaken moet je knokken, en je moet de vaste overtuiging hebben dat je het goed wil doen. Dan krijg je mensen mee. Uiteindelijk liep het goed af: er kwam een schikking, waarbij uitzendkrachten een nabetaling kregen. Ook kwam een grote groep uitzendkrachten in vaste dienst bij Scania. Later zijn ook op een andere vestiging vergelijkbare afspraken gemaakt.’

Geen onderscheid meer

‘Tot op de dag van vandaag houdt Scania zich aan de afspraken. Er wordt nu geen onderscheid meer gemaakt tussen uitzendkrachten en vaste mensen. Met een grote groep kaderleden zitten we er bovenop en dat weet Scania. We houden het in de gaten en daardoor houden we Scania scherp.’

Samen gaan we voor een socialer Nederland

Het is tijd voor een socialer Nederland. Durf op te staan en knok mee voor echte banen, een hogere sociale standaard en een goed pensioen. Hulp nodig? Neem contact met ons op, wij helpen je graag! Samen gaan we voor een socialer Nederland.