Uitzendbureau moet toeslagen alsnog betalen

Samen gaan we voor een socialer Nederland

Redactie
Door Redactie 15 januari 2019

Door een schijnconstructie verdiende het uitzendbureau veel geld aan vrachtafhandelaar Nick Barnes en zijn collega’s. Samen met de FNV stapten zij naar de rechter. Ze kregen gelijk en krijgen nu alsnog het geld waar ze recht op hebben.

Nick Barnes - Geen toeslagen door schijnconstructie

‘Toen ik erachter kwam dat ik geen toeslagen kreeg voor het nachtwerk dat ik deed, terwijl ik daar wel recht op had, voelde ik mij een tweederangs burger. Het deed pijn. Ik werk als vrachtafhandelaar bij DHL op Schiphol, altijd in nachtdiensten. Zoals veel van mijn collega’s werkte ik daar jarenlang via uitzendbureau Flexcargo, dat ons weer via een ander bedrijf doorleende aan DHL. Een ingewikkelde constructie met een ingewikkeld salarisstrookje. Al snel kwam ik erachter dat mijn collega’s wel toeslagen kregen voor het nachtwerk en dat ik er net zo goed recht op had als mijn collega’s die wel in dienst waren of via een ander bureau werkten.’

Samen maak je het mogelijk

‘In 2015 begonnen we samen te komen, bij de McDonalds, bij collega’s thuis of in de bioscoop en we vroegen mensen van de FNV om ons te helpen. Die keken naar wat wij verdienden en konden goed uitleggen wat onze rechten waren. We kwamen erachter dat er een schijnconstructie was bedacht, waardoor het uitzendbureau nog meer geld aan ons kon verdienen. Onze groep werd steeds groter en we zijn samen naar de rechter gestapt. Nu blijkt dat als je samen verhaal gaat halen en voor elkaar opkomt, er wel degelijk wat mogelijk is.’

Eindelijk gerechtigheid

‘In september 2018 kwam er eindelijk gerechtigheid voor mij en mijn collega’s. We krijgen nu alsnog ons volledige salaris uitbetaald. Voor mij is dat een nabetaling van € 24.000, anderen waren zelfs een jaarsalaris misgelopen. Het heeft veel spanning, tijd en geduld gekost, maar ik ben erg blij dat we voor onszelf zijn opgekomen. Want niet alle collega’s durfden dat. Velen waren te bang om hun baan te verliezen en deden hun mond niet open.'

Zeker inkomen geeft rust

'Onze groep heeft volgehouden en rechtszaken gewonnen en er veranderde meer. Ik krijg niet alleen het salaris waar ik vanaf het begin recht op had, maar ik ben nu ook geen doorgeleende uitzendkracht meer. Inmiddels zijn wij bijna allemaal rechtstreeks in dienst gekomen bij DHL en daar ben ik erg gelukkig mee. De zekerheid van een echte baan en een zeker inkomen geeft mij en mijn gezin veel rust.’

Samen gaan we voor een socialer Nederland

Het is tijd voor een socialer Nederland. Durf op te staan en knok mee voor echte banen, een hogere sociale standaard en een goed pensioen. Hulp nodig? Neem contact met ons op, wij helpen je graag! Samen gaan we voor een socialer Nederland.

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.