Dertien doden veroorzaakte de sneeuwlawine op de Mount Everest onder de sherpa’s vorige week. Onder hen bevond zich vakbondsleider Dorje Khatri (45) van de UNITRAV, een organisatie die lange tijd gesteund is door FNV Mondiaal. De sherpa’s, berggidsen die (amateur)klimmers begeleiden op hun tocht, zijn zeer kritisch over de houding van de Nepalese regering en gaan in staking.
Foto: Dorje Khatri met de ITUC-vlag op de top van Mount Everest, 2011
Khatri heeft veel betekend voor de vakbond van sherpa’s, dat gelieerd is aan de ITUC. In 2011 plantte hij nog een vlag op de top van de Mount Everest, als onderdeel van de internationale vakbondscampagne voor actie tegen de klimaatverandering. ITUC-voorzitter Sharan Burrow: “Dorje Khatri heeft een onuitwisbare voetafdruk achtergelaten, als een man die zich bekommerde over het welzijn van anderen, en als een activist in de frontlinie van de acties tegen klimaatverandering.”
Burrow zegt dat de ITUC zich “vernietigd” voelt door het verlies van Khatri, “een vriendelijke maar vastbesloten leider, een van de edelen onder de bergbeklimmers.” Ook wordt de dood van de andere 12 zeer betreurd, aldus de ITUC-voorzitter. Zie hier een video van een interview met Khatri.
Ook de General Federation of Nepalese Trade unions (GEFONT) eerde Khatri met een lang artikel over zijn succesvolle expedities. De vakbondsfederatie stond onder meer stil bij de campagne tegen klimaatverandering met de GEFONT-slogan: ‘Save Climate – Save Himalayas’. Ook bij zijn vicevoorzitterschap van de UNITRAV. ‘We zullen je altijd herinneren, kameraad Dorje’, schrijft GEFONT, ‘vanwege je moedige en historische succes in het voordeel van de werkende mensen. We hebben je weliswaar fysiek verloren, maar je bent altijd in duizenden en duizenden herinneringen.’
Lees meer
Inmiddels zouden de eerste berggidsen al vertrokken zijn uit het basiskamp van de Mount Everest. Ze hebben een aanbod van de Nepalese regering om sherpa’s op deze berg beter te compenseren afgewezen. De Mount Everest is de hoogste top van de wereld en daarmee een populaire klimberg. De sherpa’s zijn in de afgelopen decennia steeds belangrijker geworden door de toenemende populariteit van de berg onder (amateur)klimmers.
Het expedities op de Mount Everest zijn inmiddels een belangrijke inkomstenbron voor zowel de sherpa’s en hun families als de Nepalese overheid. Het ongeluk van vorige week was het ernstigste ooit en leidde tot een discussie over de veiligheid van de berggidsen bij het begeleiden van klimmers uit het buitenland. De sherpa’s verwijten de regering laksheid tijdens de reddingsactie. Ook is veel woede ontstaan over de compensatie van de familieleden van de slachtoffers, zo’n 300 euro per overledene.
Alle sherpa’s zijn nu in staking gegaan. Een van de sherpa’s zei kort na de ramp tegen persbureau AFP: ‘We hebben vandaag lang overlegd en besloten om voor dit seizoen niet meer te klimmen. We willen zo onze overleden broeders eren. Alle Sherpa’s staan achter dit besluit.’ Dit betekent dat de 400 bergbeklimmers die al in het basiskamp zaten weer terug naar huis kunnen. Naar 3 vermiste gidsen wordt nog gezocht. Lees meer
Vakbond voor gidsen en dragers
FNV Mondiaal heeft UNITRAV, de kleine vakbond voor mensen die werken als gids of drager bij trekkings en raftigs in Nepal, een aantal jaren gesteund. De vakbond lobbiet naar de regering om de veiligheid, arbeidscondities en sociale zekerheid voor de trekkingsgidsen te verbeteren. Meer dan 90% van de gidsen en dragers werken in informeel dienstverband. De enorme concurrentie tussen de bedrijfjes in de toerismesector heeft een zeer negatief effect op de arbeidsomstandigheden en de lonen. Een andere activiteit van de vakbond is het opruimen van afval achtergelaten door toeristen en lokale bevolking op de routes van de trekkings.
Bronnen: ITUC, GEFONT en NRC.nl