De Colombiaanse vakbond Sintracarbón en het mijnbouwbedrijf Cerrejón hebben 30 november een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst ondertekend waarin werknemers hun arbeidsvoorwaarden behouden. De cao maakt een einde aan de langste staking in de geschiedenis van de mijn.
Beeld via IndustriALL
De kolenvakbond Sintracarbón, gelieerd aan de internationale sectorbond IndustriALL, en Cerrejón, een mijnbouwbedrijf dat eigendom is van de multinationals Glencore, BHP en Anglo American, kwamen na maar liefst 91 dagen staken tot een cao. “We hebben een goede strijd geleverd tegen de 3 multinationals”, zei Sintracarbón-voorzitter Igor Díaz. “Zij waren vastbesloten een bedrijfsstrategie te implementeren die tegen de belangen van hun werknemers inging. Gelukkig is dat niet gelukt en blijft onze cao intact.”
Díaz noemde FNV als een van de supporters in hun strijd voor behoud van werknemersrechten. “Ik wil IndustriALL, haar gelieerde vakcentrales FNV, SASK, USW, IG BCE en CUT en alle andere organisaties bedanken die hun solidariteit hebben getoond en financiële steun hebben verleend. Dit was niet een gevecht van Sintracarbón alleen, maar van de hele vakbeweging - het was een echt toonbeeld van internationale eenheid.”
Volgens Sintracarbón voldoet de nieuwe cao aan de belangrijkste eis, namelijk dat werknemers dezelfde voordelen behouden als voorheen. De belangrijkste kenmerken van de 3-jarige overeenkomst zijn:
Zowel het mijnbedrijf als de vakbond hadden eerder stappen ondernomen om het geschil op te lossen. Om te beginnen vonden er gesprekken plaats tussen de 2 partijen gedurende een periode van 60 dagen. Daarna vonden verschillende bijeenkomsten plaats met de zogenoemde commissie voor de afstemming van loon- en arbeidsbeleid (CCPSL) en het bureau van de ombudsman als bemiddelaars.
Om te voorkomen dat het geschil bij het ministerie van Werkgelegenheid belandde, kozen beide partijen er uiteindelijk voor om hun onderhandelingen voort te zetten. Na 6 dagen waren ze het eens over de nieuwe cao. Ze kwamen ook overeen om gedurende een periode van 30 dagen gesprekken te voeren om een ander knelpunt aan te pakken: de door het bedrijf voorgestelde wijziging in de ploegendiensten, die zou resulteren in wat de vakbond een ‘verschuiving van de dood’ noemt.
Sintracarbón heeft gezegd dat, hoewel de staking is afgelopen, het zal vechten om ervoor te zorgen dat het nieuwe ploegenstelsel niet wordt geïmplementeerd, omdat dit de gezondheid van werknemers zou beïnvloeden en 1250 banen zou vernietigen.
“Met hun 90 dagen durende staking hebben Sintracarbón en zijn leden een historisch en voorbeeldig gevecht geleverd”, zei IndustriALL’s vicevoorzitter Kemal Özkan. “Ze vochten voor hun waardigheid, hun rechten en hun toekomst, en ze bereikten gerechtigheid. Ze verdienen applaus voor hun heroïsche strijd.”
De staking van Sintracarbón en het overleg dat ze hebben weten af te dwingen vindt Mondiaal FNV een mooi voorbeeld van de belangrijke rol die vakbonden spelen in tijden van transitie, vooral in een land als Colombia, waar werknemers een zware strijd moeten leveren voor het respect van mensenrechten. Cerrejón geeft aan te kampen met een dalende kolenprijs en teruglopende vraag naar kolen. Het bedrijf zegt werknemers te willen ontslaan en een voordeliger werkschema te willen invoeren om de toekomst van het bedrijf te waarborgen. Sintracarbón heeft ervoor gezorgd dat de werknemers niet de dupe worden van veranderend beleid en zoekt nu via onderhandelingen en technische ronde tafels samen met Cerrejón naar echte oplossingen om een eerlijke transitie in gang te zetten.
Bron: