Tijdens de onderhandelingen gaat het over van alles en nog wat. Over salarisverbeteringen, reiskosten, veiligheid en opleiden. We hebben het ook over hoe je op een evenwichtige wijze werk en privé kan combineren. We noemen dat ook wel de werk en privé balans.
Elise Merlijn
Zo wordt er gesproken over de hoge werkdruk, de disbalans tussen inzetbaarheid en hersteltijd/rust na bereikbaarheid. Een belangrijk voorstel dat de FNV doet bij deze onderhandelingen is om na het verrichten van arbeid in een bereikbaarheidsdienst er tenminste 8 uur onafgebroken rust te moeten zijn. Daar heb je recht op.
Wat we horen uit de praktijk is dat er na een bereikbaarheidsdienst een vrije dag wordt ingepland. Wat erop neerkomt dat je zelf de rekening betaalt voor je eigen herstel, omdat je rust op je vrije dag.
Dat kan niet. Ons bovengenoemde voorstel is een eerlijk voorstel, wat ons betreft.
Nee, zeggen werkgevers, zij willen hier niets van horen. Waarom zouden zij uren compenseren die werknemers moeten uitrusten omdat zij in een bereikbaarheidsdienst zijn opgeroepen? Medewerkers krijgen bij bereikbaarheidsdiensten al genoeg:
Moeten zij ook gaan betalen voor de tijd waarin medewerkers slapen? Wat hen betreft is dat belachelijk.
Ja, zegt de FNV. Wanneer werknemers zijn opgeroepen, moet ook de hersteltijd worden gecompenseerd in de jaarurensystematiek. Medewerkers moeten vrije tijd als echte vrije tijd herkennen en een vrije dag moeten kunnen besteden op een manier die zij zelf willen. Niet per definitie om te herstellen van werk.
Dat dit een lastig punt aan de cao-tafel is, is wel duidelijk. Wie gaat er over de vrije tijd van de werknemers? Is dat de werknemer zelf? Moet hij of zij naast zijn dienstverband van 36 uur nog bereikbaarheidsdiensten draaien in zijn of haar eigen vrije tijd herstellen? Of is dat de werkgever die, als de werknemer wordt opgeroepen, altijd hersteltijd van 8 uur beschikbaar stelt? Ook als de werknemer na zijn bereikbaarheidsdienst vrij is?
Wij vinden dat de werkgevers hier het elastiek van de inzet van werknemers onredelijk optrekken. En die rek is er bij medewerkers die steeds vaker bereikbaarheidsdiensten draaien behoorlijk uit.
Het gaat aan de onderhandelingstafel dus echt over de inzet van medewerkers en de wijze waarop deze gezond en met plezier aan het werk kan blijven. Mooi en belangrijk werk verrichten is één ding. Gezond en vitaal blijven is net zo belangrijk.