In de cao van Sociaal werk vind je afspraken over loon, toeslagen, werktijden, overwerk, vakantie en pensioen.
Looptijd: 1 juli 2019 tot en met 30 juni 2021
Nee, als stagiaire heb je geen recht op salaris. Wel kun je een stagevergoeding ontvangen. De hoogte van de vergoeding verschilt per instelling. Er staan geen afspraken over de stagevergoeding in de cao.
Je traineeschap duurt maximaal 1 jaar en in die periode zit je in salarisschaal 6. Krijg je daarna een baan bij de organisatie waar je trainee was, dan krijg je het salaris dat hoort bij die functie.
Kijk voor afspraken voor trainees in je cao, artikel 2.3 B. Wat een trainee is staat bij artikel 0.1 Definities, punt m.
Eerst wordt gekeken wat voor salaris je gaat verdienen als je klaar bent met je opleiding. En in welke salarisschaal je dan zit. Stel dat je 3 jaar met je opleiding bezig bent. Voor ieder leerjaar gaat er een salarisschaal af. Wat voor salaris ontvang je dan aan het begin van je werk en opleiding? Je krijgt het salaris van na je opleiding min 3 salarisschalen.
Let op: Je krijgt niet de jaarlijkse salarisverhoging zoals die beschreven staat in artikel 6.5.
Kijk voor afspraken salaris van leerlingen in je cao, artikel 6.3. Wat een leerling is staat bij artikel 0.1 Definities, punt k.
Als je 55 jaar of ouder bent, dan hoef je geen nachtdiensten te doen als je dat niet meer wilt. Zie artikel 5.2 C van je cao. Verder ligt het aan je organisatie en de regels die daar gelden. En aan je arbeidscontract. Daar kan bijvoorbeeld zijn afgesproken dat je alleen overdag hoeft te werken.
Je moet je rooster 4 weken voordat het ingaat krijgen. Je werkgever mag hier af en toe van afwijken, maar alleen in bijzondere gevallen. En alleen na goedkeuring van de ondernemingsraad (or) of personeelsvertegenwoordiging (pvt).
Dat mag af en toe, als er iets gebeurt wat je werkgever niet kon voorspellen. En alleen als jij het goed vindt en het tijdelijk is. Wij gaan ervan uit dat je werkgever je rooster alleen aanpast in overleg met jou en je collega’s.
In je cao staan 2 regelingen voor vergoedingen voor onregelmatige diensten (onregelmatigheidstoeslag). De ene vergoedingsregeling is voor als je werkt in de maatschappelijke opvang en de andere voor de overige organisaties. Let op het verschil in dagvenster! Dat zijn de uren van een dag waarvoor je in ieder geval geen toeslag krijgt. Bij maatschappelijke opvang is dat de tijd tussen 07.00 uur en 19.00 uur. Bij de overige organisaties is het dagvenster de tijd tussen 07.00 tot 22.00 uur. Bij allebei de regelingen krijg je op zon- en feestdagen wel een toeslag.
Kijk voor meer informatie over de onregelmatigheidstoeslag in je cao bij artikel 6.12 A en 6.12 B.
In je cao staan geen afspraken over vergoedingen voor overwerk.
Een cao (collectieve arbeidsovereenkomst) is een contract waarin afspraken staan die wij als vakbond hebben gemaakt voor jou en je collega’s. Dit zijn afspraken over je loon, werktijden, toeslagen, vakantie, scholing, pensioen.
Cao betekent letterlijk: collectieve arbeidsovereenkomst. Collectief betekent dat de afspraken in een cao gelden voor álle werknemers in een sector of een bedrijf.
Een sector-cao geldt voor een hele sector, bijvoorbeeld de bouw en de metaal.
Een sector-cao geldt allereerst voor jou als je lid bent van een organisatie die de cao heeft afgesloten: een vakbond of een werkgeversorganisatie. Maar wij vragen altijd aan de minister van Sociale Zaken of die wil zorgen dat álle bedrijven in de sector de cao toepassen. De minister moet de cao hiervoor algemeen verbindend verklaren. Vanaf de datum waarop de minister deze algemeen verbindend verklaring (AVV) afgeeft, geldt de cao voor alle bedrijven en werknemers in de sector.
Een cao heeft meestal een looptijd van 1 of enkele jaren, maar nooit meer dan 5 jaar. Is er na afloop van die periode nog geen nieuwe cao, dan blijft de oude cao toch gelden.