Ik ben dit jaar 20 jaar apothekersassistente. Ik hoorde destijds een reclamespotje op de radio over het vak. Ik wist toen niet zo goed wat ik wilde doen maar toen ik dat hoorde dacht ik, ‘dat wil ik!’. Mijn moeder zei ‘dan moet je het regelen’. En nu 20 jaar later ben ik nog steeds met veel plezier apothekersassistente.
Willemijn Dool (39 jaar), Katwijk Getrouwd en moeder van 2 jongens van 7 en 9 jaar
In april 2024 ben ik lid geworden van de FNV. In mijn apotheek riepen collega’s al langer dat ze allemaal lid moesten worden om over de cao te stemmen. En inmiddels zijn we ook bijna allemaal lid! In mei ging ik naar een bijeenkomst van Ralph in Amsterdam. Hij vroeg wie er kaderlid wilde worden en toen heb ik mijn hand opgestoken. Dat had ik niet van tevoren bedacht, maar omdat ik nieuwsgierig ben en omdat ik graag dicht bij het vuur zit ben ik ervoor gegaan samen met mijn collega.
Als kaderlid ga ik met Ralph mee naar de veiligheidsoverleggen bij stakingen en help tijdens de stakingen oa met het registreren van de stakers, ben in de Tweede Kamer geweest, ben op tv geweest, heb ik met verzekeraars gesproken en ben ik één keertje naar een cao-overleg geweest. Dat was helaas het overleg van afgelopen december waaruit bleek dat de werkgevers geen serieus nieuw bod hadden. Ik vind het heel interessant en leerzaam om op deze manier betrokken te zijn. Niet alle kaderleden kunnen bij de overleggen zijn, maar na afloop van belangrijke gesprekken of in aanloop naar een actie worden alle kaderleden bijgepraat via teams. Maar naast alle serieuze zaken is de kadergroep ook een heel gezellige groep, waar we ook heel erg kunnen lachen op z’n tijd. Ik heb echt een groep hele fijne mensen leren kennen!
Als kaderlid heb ik mijn rechten en mijn cao beter leren kennen. Ik wil die kennis ook op de werkvloer inzetten. Mijn werkgever liep al jaren met de cao te zwaaien, en nu kunnen mijn collega’s en ik dat ook doen. Zo hebben wij de werkgever benaderd over wasgeld, want in de cao staat dat de werkgever verantwoordelijk is voor de bewassing van werkkleding. Eerst reageerde onze werkgever dat hij daar naar zou kijken. Toen zei hij dat hij liever een wasmachine voor de apotheek zou kopen, wat hij nog niet gedaan heeft. Inmiddels zitten we al te denken over hoe de tekst over wasgeld duidelijker gemaakt kan worden in de volgende cao. Niet omdat het om heel veel geld gaat, maar om te kunnen krijgen waar we recht op hebben. En zo zijn er nog wel meer onderdelen in de CAO die duidelijker mogen.
De harde groei van de kadergroep is een teken dat mensen in de apotheken eindelijk wakker worden. We zijn zelf mede verantwoordelijk voor onze CAO. Ook met Ralph als bestuurder is het nodig om meer actieve leden en meer kaderleden te hebben. Want de medewerkers zijn degenen die moeten aangeven wat er anders of beter moet. Ik zou graag nog meer nieuwe kaderleden en actieve leden binnen cao apotheken zien, want hoe meer ideeën, hoe meer meningen, hoe beter. Inmiddels hebben we ook drie mannen bij de kadergroep en collega’s met andere functies dan apothekersassistente, wat erg fijn is. Wat diversiteit, ook in functie, zorgt voor betere vertegenwoordiging en een sterkere organisatie.
Wil je ook actief worden voor de bond? Laat ons het weten!