Je vindt hieronder veelgestelde vragen en antwoorden over de landelijke stakingsdag tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs. Zo ga je goed voorbereid in actie!
Simpel: het kabinet gaat door met de sloop op het onderwijs. En dat pikken we niet. Want de gevolgen zijn desastreus – en zelfs dát is een understatement. Zie vraag 8. Daarbij: we weten dat volhouden werkt. Dat actievoeren helpt. Met onze actie op het Malieveld draaiden we de langstudeerboete bijvoorbeeld al terug. Maar we zijn er nog niet, daarom gaan we door!
Op dit moment zijn we druk bezig met de locatie en het programma van 10 juni. Als er meer bekend is, vind je dat op deze pagina. Of meld je aan via het formulier, dan krijg je de updates ook in je mail.
Superfijn! Op iedere universiteit is er een actiecomité actief, daar kun je je aanmelden om de acties vanuit jouw universiteit te ondersteunen. Weet je niet hoe in je contact komt met het actiecomité? Mail naar onderwijs@fnv.nl, dan koppelen we je.
En altijd een goed idee: deel de oproep met collega's en/of studenten! Want met hoe meer we zijn op 10 juni, hoe sterker we staan. Hier vind je het actiemateriaal.
Ja! Zo weet de organisatie op hoeveel mensen we moeten rekenen. En door je aan te melden, krijg je ook updates. Dus fijn en handig als je gelijk laat weten of je erbij bent.
Ook als je geen lid bent van een vakbond kun je staken. De officiële aankondiging van de staking is voor alle werknemers en niet alleen voor vakbondsleden. Maar alleen vakbondsleden hebben recht op een stakingsuitkering, of rechtsbijstand van de bond – mocht jouw onderwijsinstelling besluiten loon in te houden. Word hier lid! Zo help je ons ook om dit soort stakingen mogelijk te maken.
Ben je student of vind je het belangrijk om je uit te spreken tegen de sloop op het hoger onderwijs? Ook dan kun je je aansluiten op 10 juni! Met hoe meer we zijn, hoe beter. Meld je aan! En wist je dat een studentenlidmaatschap van de FNV maar 2 euro per maand kost?
Ben je lid van de FNV? Dan kun je gebruikmaken van een gratis treinkaartje naar de locatie van 10 juni. Dit kun je aangeven in het aanmeldformulier op de actiepagina. Het treinkaartje krijg je dan voor 10 juni in je mail.
Vervoer van en naar jouw vertrekstation is op eigen gelegenheid. Deze kosten worden door de FNV niet vergoed. Eigen vervoer en parkeerkosten worden ook niet vergoed.
Het regeerakkoord van Schoof-I bevatte 1,9 miljard euro aan bezuinigingen op het onderwijs, waarvan 1 miljard op het hoger onderwijs. Na onze manifestatie op het Malieveld in november is een deel van deze bezuinigingen teruggedraaid. Desondanks bleef er nog altijd 1,1 miljard euro aan bezuinigingen op het onderwijs over, waarvan 500 miljoen op het hoger onderwijs.
In de voorjaarsnota heeft het kabinet zelfs aanvullende bezuinigingen aangekondigd: zo'n 400 miljoen euro extra op het onderwijs, waarvan 50 miljoen op het hoger onderwijs. Deze komen dus bovenop de 1,1 miljard aan bezuinigingen.
Dat zijn er veel.
Allereerst worden deze gigantische bezuinigingen afgevuurd op een sector die het al moeilijk heeft. De werkdruk is al torenhoog, omdat er veel te veel werk is voor het aantal medewerkers. De arbeidsinspectie dreigde al met boetes als de situatie niet snel verbetert. Door de bezuinigingen zal deze werkdruk alleen maar hoger worden. Hetzelfde werk zal gedaan moeten worden, maar dan met minder mensen. Collega's zullen hun baan verliezen, zoals nu al te zien is bij UCR, de OU, in Twente en bij de VU.
Hiernaast hebben de bezuinigingen een grote impact op de kwaliteit van het onderwijs. Er zal minder tijd zijn voor individuele begeleiding en werkgroepen, keuzevakken worden weggesneden en hele studies zullen verdwijnen. De bezuinigingen leiden daarmee tot een directe verschraling van het opleidingsaanbod en de onderwijskwaliteit.
Onze samenleving heeft daarbij mensen nodig die kritisch en onafhankelijk nadenken over de complexe issues die er spelen in de wereld. Denk aan het klimaat, immigratie en de woningnood. Of een bedrijf, de overheid, een NGO of de politiek hier nu over nadenkt – we hebben goed en onafhankelijk onderzoek nodig én studenten die goed worden opgeleid. Deze bezuinigingen bedreigen dit.
Ook zijn de bezuinigingen op internationalisering, samen met de invoering van de Wet Internationalisering in Balans (WIB), een aanval op het internationale karakter van onze universiteiten. Internationale collega's, die vaak al jaren in Nederland wonen en werken, worden door dit kabinet als ongewenst neergezet.
Maar de gevolgen van deze bezuinigingen zijn niet alleen voelbaar in werkdruk, onderwijskwaliteit en onzekerheid. Deze bezuinigingen gaan namelijk gepaard met een ideologie die onafhankelijk en kritisch denken wil uitbannen. De PVV-woordvoerder in de Tweede Kamer ziet de bezuinigingen als afstraffing voor het ‘wokisme’ op de universiteiten. Het is belangrijk dat we ons uitspreken tegen deze antidemocratische ideologie en pal achter iedereen staan die op een onafhankelijke en integere manier onderzoek doet.
Het kabinet wil een wet invoeren om de internationalisering van het hoger onderwijs stevig terug te dringen. Die wet heet 'wet Internationalisering in balans'. Volgens het kabinet moet Nederlands weer de standaardtaal worden. Een bacheloropleiding mag alleen nog in het Engels gegeven worden als dit ‘doelmatig’ is. Of dat zo is, wordt bepaald met een toets: de 'Toets anderstalig Onderwijs' (TAO). De definitie van ‘doelmatig’ wordt dan weer bepaald in een zogenaamde ‘Algemene Maatregel van Bestuur’ (AMvB), die niet eerst goedgekeurd hoeft te worden door de Tweede Kamer.
Minister Bruins liet in een recente brief aan de Kamer weten dat hij de definitie aan wil scherpen, omdat hij niet wil dat te veel bachelors Engelstalig blijven. UNL heeft daar eerder al haar zorgen over geuit. Zij vinden dat er bij de definitie van ‘doelmatig’ te veel nadruk ligt op economische belangen, en te weinig op het belang van de wetenschap.
Het alternatief van UNL is om zelf de internationalisering in te gaan perken. Zij willen in ruil hiervoor met de minister afspreken dat de TAO niet doorgaat. Onlangs kondigde UNL daarom aan o.a. alle Engelstalige tracks van psychologie in de randstad te gaan afbouwen.
Als FNV maken wij ons zorgen om deze stap van UNL. Wij staan pal achter de collega's die internationaal onderwijs verzorgen en de waarde hiervan voor de Nederlandse wetenschap. Verder heeft dit kabinet aangetoond dat er met hen geen afspraken te maken valt en hebben we zorgen over de positie van de medezeggenschap. Lees onze volledige reactie op de zelfregieplannen hier.
Het vorige kabinet heeft na lange onderhandelingen met verschillende partijen in de sector het zogenaamde bestuursakkoord hoger onderwijs en wetenschap getekend. Universiteiten kregen extra geld om in onderzoek te investeren. In ruil daarvoor moesten ze het geld op een bepaalde manier gebruiken en ander beleid voeren op een paar punten.
Maar het huidige kabinet trekt nu een stekker uit dit akkoord door flink te bezuinigingen op het hoger onderwijs. En dat doen ze zonder goedkeuring van de contractpartners. De vraag is of dat zomaar mag. Juridisch advies laat zien dat het akkoord misschien wel bindend is. Daarom hebben Tilburg University en de Radboud Universiteit besloten naar de rechter te stappen.
Wij van de FNV steunen deze stap. En we roepen andere colleges van bestuur op om zich hierbij aan te sluiten!
Het is waar dat er veel bureaucratie is in het hoger onderwijs, en die zou best minder kunnen. Maar deze bezuinigingen helpen daar alleen niet bij.
Een groot deel van de bureaucratie komt namelijk door regels van de overheid zelf. In plaats van die regeldruk te verminderen, maakt het kabinet het juist erger – bijvoorbeeld met nieuwe wetten zoals de Wet Internationalisering in Balans en de screeningswet.
Er komen dus méér regels, terwijl er minder geld en mensen zijn om het werk te doen. Dat zorgt voor nog meer werkdruk. Die is nu al zo hoog dat de arbeidsinspectie waarschuwt met boetes.
Deze bezuinigingen maken het hoger onderwijs dus niet efficiënter. Ze raken vooral de medewerkers, de studenten en onze toekomst.
De impact van een staking wordt mede bepaald door de intensiteit en duur van de staking. Deze staking is natuurlijk vervelend voor studenten. Mogelijk gaan bepaalde colleges niet door, of worden cijfers pas later geleverd. Maar dat is een kortetermijngedachte.
Deze staking is juist in het belang van studenten – voor op de lange termijn. Als we nu niet in beweging komen en de bezuinigingen worden doorgevoerd, zal dit effect hebben op de kwaliteit en beschikbaarheid van onderwijs. En daar zullen studenten langdurig de gevolgen van merken. Dus meld je aan en sluit je aan op 10 juni!
De plek waar er bezuinigd wordt, is een politieke keuze van het kabinet. Er zijn andere oplossingsrichtingen. Denk aan het verhogen van belastingen op vermogen en de hoogste inkomens, de winstbelasting voor (buitenlandse) aandeelhouders hetzelfde houden en het afschaffen van de fossiele subsidies.
FNV is voor brede solidariteit binnen de publieke sector. Alle bezuinigingen die de maatschappij op deze manier raken zijn onverstandig, vergroten de problemen die er nu al zijn, en lossen niets op.
Staken is een heftige vorm van gezamenlijke actie en een manier om druk uit te oefenen op werkgever – of in dit geval, op de politiek. Tijdens een staking werk je niet, maar neem je deel aan de stakingsbijeenkomst.
Laat ons weten dat je meedoet: dat kan eenvoudig op de stakingsdag zelf, door je te laten registreren. Als je lid bent van de FNV, ontvang je vooraf per mail een stakingscode. Je mag je werkgever informeren over je deelname, maar dat is niet verplicht.
Bij de staking van 10 juni zijn studenten en andere mensen die tegen de sloop van het hoger onderwijs zijn, ook welkom! Je staakt dan niet officieel, maar kan wél je stem laten horen.
Mag je werkgever vrije dagen inhouden als je gaat staken? Of moet je verlof opnemen? Antwoord op andere veelgestelde vragen over staken vind je op deze pagina. Spoiler: nee en nee.
Op de pagina ‘Wat houdt staken in?’ vind je ook veel informatie, bijvoorbeeld over de stakingsuitkering.
Heb je een andere vraag? Stuur ons een mailtje via onderwijs@fnv.nl.