Werk je in een kleine zelfstandige supermarkt dan geldt voor jou de cao Supermarkt Levensmiddelen. Ook ‘franchise’ supermarkten vallen onder deze cao. De zelfstandige eigenaar gebruikt dan in zijn winkel het merk en de formule van een groot bedrijf als Albert Heijn, Jumbo of Lidl. In de cao Supermarkt Levensmiddelenbedrijf vind je afspraken over loon, toeslagen, werktijden, overwerk, vakantie en pensioen.
Looptijd: 1 april 2017 - 1 april 2019
Lonen, werktijden en bijna alle andere regelingen zijn gelijk. Alleen afspraken over pensioen zijn anders. De cao-onderhandelingen vinden ook tegelijk plaats. Daarom spreken we over de Supermarkt-cao.
Werk je in een eigen winkel van Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi of ander groot supermarktbedrijf dat lid is van de Vereniging van Grootwinkelbedrijven in Levensmiddelen dan geldt voor jou de cao Supermarkt VGL. Bekijk welke grote supermarkten bij de VGL zijn aangesloten in dit overzicht (pdf).
Werk je in een supermarkt van een kleine zelfstandige dan val je onder de cao Supermarkt Levensmiddelenbedrijf. Deze cao geldt ook in ‘franchise’ supermarkten. Dit zijn supermarkten van zelfstandige eigenaars die in hun winkel gebruik maken van het merk en de formule van grote bedrijven als Albert Heijn, Jumbo of Lidl.
Een cao (collectieve arbeidsovereenkomst) is een contract waarin afspraken staan die wij als vakbond hebben gemaakt voor jou en je collega’s. Dit zijn afspraken over je loon, werktijden, toeslagen, vakantie, scholing, pensioen.
Cao betekent letterlijk: collectieve arbeidsovereenkomst. Collectief betekent dat de afspraken in een cao gelden voor álle werknemers in een sector of een bedrijf.
Een sector-cao geldt voor een hele sector, bijvoorbeeld de bouw en de metaal.
Een sector-cao geldt allereerst voor jou als je lid bent van een organisatie die de cao heeft afgesloten: een vakbond of een werkgeversorganisatie. Maar wij vragen altijd aan de minister van Sociale Zaken of die wil zorgen dat álle bedrijven in de sector de cao toepassen. De minister moet de cao hiervoor algemeen verbindend verklaren. Vanaf de datum waarop de minister deze algemeen verbindend verklaring (AVV) afgeeft, geldt de cao voor alle bedrijven en werknemers in de sector.
Een cao heeft meestal een looptijd van 1 of enkele jaren, maar nooit meer dan 5 jaar. Is er na afloop van die periode nog geen nieuwe cao, dan blijft de oude cao toch gelden.