Veel werkplekken in Nederland zijn onlosmakelijk verbonden met de rest van de wereld. Daarom is het voor de FNV belangrijk om wereldwijd voor vakbondsrechten op te komen. FNV-leden spelen een belangrijke rol in dit internationale vakbondswerk. Ben jij ook grenzeloos solidair? Sluit je aan!
Foto: Juan Aristizábal, uitwisselingsproject kaderleden Young & United in Colombia 2021
Steeds grotere en machtigere multinationale bedrijven schroeven hun winsten op door zich mondiaal te verplaatsen naar landen met goedkope grondstoffen, goedkope belastingtarieven, lage lonen, of waar vakbondsrechten niet goed beschermd zijn. In deze mondiale competitie komen ook arbeids- en vakbondsrechten in Nederland steeds verder onder druk te staan. Daarom vindt de FNV het zo belangrijk dat we ons als vakbeweging internationaal in solidariteit organiseren. Alleen door internationale samenwerking kunnen we deze mondiale race naar beneden stoppen!
Internationale solidariteit is een van de kernwaarden waar de FNV voor staat. Wij staan op de bres voor onze kameraden die, waar ook ter wereld, vanwege hun vakbondsactivisme in de problemen komen, in sommige gevallen zelfs jarenlang de gevangenis in draaien, of erger: dit met hun leven moeten bekopen.
FNV-leden spelen in deze internationale samenwerking een belangrijke rol. Net als bij een nationale vakbond, bestaat de internationale vakbeweging bij de gratie van actieve leden die zich vanaf de werkvloer organiseren. De internationale vakbeweging, dat ben jij!
Dus: ben je FNV-lid en werk je in een internationale organisatie of bedrijf? En ben jij ook grenzeloos solidair en wil je samenwerken met vakbondscollega’s van over de grens: sluit je dan aan!
Hoe kun je internationaal actief worden via FNV? Simpel: via de sector of het netwerk waar je lid van bent. Iedere FNV-sector en ieder FNV netwerk kent namelijk een werkgroep internationale solidariteit of -internationale zaken (de zogenaamde WIS of WIZ). Dit zijn werkgroepen van FNV-leden die zich bezig houden met het ontwikkelen van internationale vakbondsprojecten met vakbondscollega’s van over de grens. Deze projecten worden gefinancierd uit het speciale FNV Solidariteitsfonds.
Daarnaast denken deze werkgroepen mee over onze internationale prioriteiten en zijn ze soms betrokken zijn bij internationale vakbondscampagnes. Vaak leer je via deze werkgroepen vakbondscollega’s uit allerlei landen kennen, hoe gaaf is dat!
De verschillende WIS/Z-en leveren weer afgevaardigden aan de zogenaamde sectoroverstijgende commissie internationale projecten (SCIP). Deze commissie gaat over internationale vakbondsprojecten die voor meerdere sectoren van belang zijn.
Hiernaast bestaan er nog internationale werkgroepen die zich met vakbondssolidariteit met specifieke regio’s bezighouden. Zoals bijvoorbeeld de MENA werkgroep en de Sub Sahara-Afrika werkgroep. Ook de aangesloten bonden, zoals de Aob en de Politiebond, leveren een bijdrage aan internationaal vakbondswerk.
Een van de grote jaarlijkse terugkerende events die de internationale werkgroepen van FNV organiseren, is de FNV Internationale Solidariteitsdag: een dag vol inspirerende workshops, discussies en events voor eenieder die internationale (vakbonds-) solidariteit een warm hart toedraagt.
In het internationale vakbondswerk werken deze groepen nauw samen met Mondiaal FNV.
Wil jij je als FNV-lid internationaal inzetten, dan kun je dat dus doen vanuit je sector, vanuit het netwerk waar je bij bent aangesloten, of vanuit een bepaalde specifieke thematische of regionale interesse. Het internationale werk is inspirerend, interessant, belangrijk en bovendien ontvang je als internationaal actief FNV-lid dit unieke 'FNV Grenzeloos Solidair' t-shirt.
Check de lijst van de verschillende werkgroepen en de contactgegevens.
Wil je meer informatie over internationaal actief worden voor de FNV? Stuur een mailtje naar Marten van den Berge, beleidsadviseur Internationale Solidariteit.