Bondcast - de FNV podcast

Een podcast over arbeid in de breedste zin

Een podcast van vakbond FNV. Over werk, uitkering, pensioen. Maar ook over onze rechten als werknemer, hoe we als werkend Nederland meer macht hebben dan we denken en de rol van onze leden daarin. Maar het is altijd iemand met een goed verhaal. Gepresenteerd door algemeen secretaris Bart Plaatje.

logo FNV voor De Bondcast

Aflevering 26 - Theaterstudent Sem Konijn - Dit moet worden gezegd
Sem Konijn werd eind 2023 plots beroemd toen zijn voordracht 'Dit moet worden gezegd' opeens viral ging. Het heftig mooie en maatschappij-kritische stukje video had binnen no time 300.000 views. De telefoon stond roodgloeiend. Hoe Sem omging met die instant roem en wat er daarna gebeurde,  hoor je in deze aflevering. Hij vertelt over zijn ouders, zijn nominatie voor de muscial-awards en zijn geloof in de kracht van het collectief. Een bijzonder gesprek met deze 24-jarige woordkunstenaar. 

Aflevering 25 - Gisella Arends - In het bestuur zitten van de FNV, is dat leuk? 
Het algemeen bestuur van de FNV bestaat uit gewone leden die gekozen zijn om vier jaar lang de FNV, mede-richting te geven. Is dat leuk? AB-lid Gissella Arends neemt ons mee in die wereld. Een gesprek over haarzelf, haar vader die als voorzitter van de vakbond op Curaçao  invloed had op haar loopbaan, haar toewijding aan beweging én haar hoogbejaarde moeder die ze het liefst nog in huis zou nemen. 

Aflevering 24 - Kaderlid vertelt - Roy Korbijn 
'Man enough to be a nurse'. Zo omschrijft FNV-kaderlid Roy Korbijn zichzelf. Hij leert voor verpleegkundige in de ouderenzorg. Dat daar een hoop mis gaat, hoef je hem niet te vertellen. Waarom hij tóch kiest voor een carrière in de zorg? We spreken hem verder over zijn zus, en hoe zij de reden is dat hij ooit in de zorg begon. Over een van de weinige mannen in de zorg zijn en waarom dat anders zou moeten. Je hoort het in deze Bondcast. 

Aflevering 23 - Het systeem veranderen is nu eenmaal niet comfortabel, met Sarah Neutkens
Sarah Neutkens wordt vaak omschreven als 'multi-talent'. Maar wat vindt zij zelf van die benaming? Zij is musicus, auteur, artiest, kunstenaar en model. 'Iets anders kan ik niet', zegt zij.  Hoewel ze nog maar 25 is, is ze zeer activistisch en noemt zij zichzelf met trots een communist. We spreken haar over haar nieuwe boek 'Toneelspelen' en het optimaal benutten van je creativiteit. Over hoe kunst 'een kers op de taart is' en hoe het veranderen van een systeem nu eenmaal niet comfortabel is...  

Aflevering 22 - Over linkse gevoeligheid en foute grappen met Bram Douwes 
Programma-maker en zelfverklaard 'linkse man' Bram Douwes is te gast. Hij praat met Bart over linkse gevoeligheid en foute grappen. Kun je je nog uitspreken als 'links mens', en kan dat dan alsjeblieft ook met een beetje humor? Wat doet de verkiezingsuitslag met zijn gemoed? Moeten we niet allemaal veel radicaler zijn dan nu? Een gesprek in sneltreinvaart met Bram en Bart.

Aflevering 21 - Werken bij de Albert Heijn - kaderlid Gerwin van der Sloot vertelt
De FNV zou niks kunnen beginnen zonder onze actieve leden. We noemen die 'kaderleden'. Een van hen is Gerwin van der Sloot. Hij werkt in het distributiecentrum van de AH. Wat is zijn rol? Hoe belangrijk is het kaderwerk dat gedaan wordt? Beluister het hier. 

Aflevering 20 - Gelijke behandeling? Noortje van Lith over onrecht
Noortje van Lith was kortstondig beroemd toen zij in 2018 een brief schreef aan Rutte over de positie van mensen met een arbeidsbeperking. Ook haar bezoek aan onze studio kwam uit haarzelf; ze nodigde gewoon zichzelf uit voor een podcast. Het werd de onze. Wat de brief teweeg heeft gebracht en hoe zij vanaf die tijd voorvechter werd voor iedereen met een arbeidsbeperking, hoor je hier. 

Aflevering 19 - Over de centen, penningmeester Piet Rietman van de FNV
Piet Rietman is penningmeester van de FNV. Waarom wilde hij dat zijn? Hoe ziet hij zijn rol als 'meester' van het geld? Welke vakbondsonderwerpen raken hem? Luister naar deze laatste aflevering. 

Aflevering 18 - Het vakbondshart van Hacer Karadeniz, bestuurder jongerentak Young & United
Waarom zou je als afgestudeerd jurist aan de slag willen gaan bij de FNV? Wat is er leuk aan bij de FNV werken? Hacer Karadeniz wist op jonge leeftijd al: het draait om rechtvaardigheid. En wat is FNV Young & United? Willen jongeren zich nog wel organiseren? Je hoort het in deze aflevering. 

Aflevering 17 - Praatje met Plaatje (zomeraflevering)
Voor deze zomerspecial draaien we de rollen voor één keer om. Onze presentator Bart Plaatje is zelf te gast in de FNV Bondcast. Collega Peter te Lintel Hekkert vraagt Bart het hemd van het lijf. Wat inspireert hem? Waarom gaan arbeidsmigranten hem zo aan het hart? Je hoort het in deze 'omgekeerde' podcast van de FNV. 

Aflevering 16 - OTTO workforce en de werknemers 
OTTO workforce is een grote speler op het gebied van arbeidsmigratie. In de beginjaren, was het vooral dit uitzendbureau dat veel Poolse medewerkers aan het werk zette. Inmiddels is het bedrijf hard gegroeid. Vakbonden stonden en staan vaak rechttegenover OTTO. Worden de werkers uitgebuid of zijn ze juist blij met hun werk? En welke rol spelen zij in de huisvesting van deze groepen? Het belooft een interessante aflevering te worden als de oprichter, Frank van Gool tegenover Bart Plaatje plaatsneemt. 

Aflevering 15 - Vakbondsleden met een uitkering 
Denk je vakbond, dan denk je werkenden. Maar dat is maar het halve verhaal. Ook senioren en mensen met een uitkering hebben een belangrijke plek in het vakbondswerk. Linda Arends en Evert Bosscher zijn lid van de sector Uitkeringsgerechtigden en zij praten met Bart over de WIA en hoe als uitkeringsgerechtigde 'je leven kwijt bent'. En, omdat zij beiden Groninger zijn, willen ze ook nog iets kwijt over de gaswinning. 

Aflevering 14 - De vakbondstroubadour
Vakbondsmensen zijn er in allerlei soorten en maten. Herrie Hoogenboom is zo'n collega die je één keer ontmoet, en nooit meer vergeet. Niet in de laatste plaats omdat hij altijd rondwandeld met zijn gitaar: klaar om een strijdbaar vakbondslied ten gehore te brengen. Wat drijft hem? En hoe blijft hij altijd gemotiveerd? En hoe brengt hij mensen samen met zijn liederen? Natuurlijk laat hij dat ook horen in de uitzending.

Aflevering 13 - FNV Zomerkamp, een kamp met geschiedenis
Wat ooit begon als een kamp voor de kinderen van arme arbeiders, is uitgegroeid tot een waar fenomeen: het FNV Zomerkamp. Speciaal voor de (klein)kinderen van FNV-leden, is het Zomerkamp een week van sport, spel en gezelligheid. Om ons alles te vertellen hebben wij twee kampleiders te gast: Enny Weerts & Joey van Eldijk. Nog meer info lees je op zomerkampfnv.nl 

Aflevering 12 - De ontmenselijking van de arbeidsmigrant
De kruipruimte van de arbeidsmarkt. Dat is de enige juiste omschrijving van de omstandigheden waarin veel arbeidsmigranten moeten werken. Hoe bar en boos het precies is, horen wij van Annemarie de Zeeuw, organizer bij de FNV. Zij werkt dagelijks (en soms ook 's nachts) voor deze groep mensen. Om hun verhaal gehoord te krijgen en hun leven te veranderen. Een verhaal over onrecht, ontmenselijking en gebroken dromen.

Aflevering 11 - FNV Gastlessen te gast
Nog nooit van FNV Gastlessen gehoord? Je bent de enige niet! Jill Lafleur is een van de 13 FNV'ers die scholen bezoekt om studenten een stoomcursus arbeidsrecht te geven. Dat er veel misgaat met het werk van jonge mensen en Gastlessen soms een heuse redder in nood is, hoor je in deze nieuwe Bondcast.

Aflevering 10 - Wat we van leraren kunnen leren
 Voorzitter zijn van de Algemene Onderwijsbond is een dankbare taak, vindt Tamar van Gelder. Onderwijs én de vakbond zitten in haar DNA. Het liefst staat ze op de barricades, maar ze schrikt niet weg voor 'de Polder'. Bart spreekt met Tamar over thuiszitters, flexibele contracten in het onderwijs en haar voorzitterschap.

Aflevering 9 - Kouden huizen en lege magen
Peter den Hartog werkt als docent en mentor op een VMBO-school in Rotterdam. Hij ziet dagelijks wat de inkomenscrisis doet met (de families van) zijn leerlingen. Zij komen naar school met lege magen en keren weer terug naar een koud huis. Hij maakt zich zorgen over hun toekomst. Daarom is hij er bij op maandag 1 mei: de Dag van de Arbeid. Over 1 mei en zijn mooie werk, spreekt Bart hem in deze nieuwe aflevering.

Aflevering 8 -  Wat kan ik doen?
Kamiel Verhelst is mede-oprichter van de site watkanikdoen.nl Een verzamelplaats voor iedereen die graag in actie wil komen. Of het nu gaat over klimaat, gender of ras; je kunt op die site vinden hoe en waar je je kunt inzetten. Wat drijft een jongen van 25 om dit te doen? Wat zijn zijn eigen banden met het activisme? En hoe ziet hij de toekomst?

Aflevering 7 - De vice-voorzitter en de club
Kitty Jong is een bekend FNV-gezicht. Zij is als vice-voorzitter een betrokken bestuurder die zich bezig houdt met onderwerpen als sociale zekerheid, inclusie en zorg. Zij spreekt met Bart over zichzelf, over haar rol en haar toekomst. Ook over het kort geding van de FNV tegen de staat voor de slachtoffers van long covid. 

Aflevering 6 - Code Oranje voor bankmedewerkers
Bankmedewerkers die zelf niet rond kunnen komen. Het gebeurt bij ING. De medewerkers zijn de werkdruk, het lage salaris en de slechte waardering zat. Want als je als werkgever zelfs je kerstpakket wegbezuinigd, is er van waardering echt geen sprake meer. Vakbondsbestuurder Duygu Akçay in gesprek met Bart Plaatje over 'code Oranje'.

Aflevering 5 - De club en de voorzitter
Voorzitter van de vereniging, Tuur Elzinga, laat in dit gesprek zijn licht schijnen op de stand van de bond. De vakbond groeit, ook onder jongeren. Hoe kijkt hij daar tegenaan? Hij is op de helft van zijn vierjarige aanstelling als voorzitter, hoe voelt dat? Hoe kijkt hij naar de langlopende discussie rondom de pensioenen? Heeft hij als geboren Texelaar nog veel met het eiland? Je hoort het in de vijfde podcast van de FNV. 

Aflevering 4 - Jong en lid van de vakbond
Stel je bent jonger dan 30. Wat heb je dan te zoeken bij een vakbond? Is dat niet een club voor oude, grijze mannen? Niet als je het vraagt aan Alex Tess Rutten. Zij is met haar 27 een jonkie in het Ledenparlement, waar zij zit namens FNV Jong. Met een enorm solidaire inborst, geeft Alex Tess met veel elan invulling aan haar rol. Ze is zeer begaan met de totale crisis waar jongeren zich nu in begeven. Hierover, en nog veel meer, spreekt zij met Bart in deze aflevering. 

Aflevering 3 - De vereniging in beweging
De technisch voorzitter van het Ledenparlement van de FNV, Ger Moeken, brengt een bezoek aan onze studio. Hoe is het om zitting te nemen in het hoogste orgaan van de FNV? Hoe gaat dat in zijn werk? Hoe was het voor hem om mee te lopen met FNV-gastlessen, en zo kennis te maken met wat de FNV voor jongeren doet? Je hoort het in de derde aflevering van de Bondcast. 

Aflevering 2 - Over bijen en bazen
Te gast in bestuurder Linda Vermeulen. Samen met haar dappere leden, gaat zij de strijd aan met de directie en eigenaren van de Bijenkorf. Want hoewel de top zich verrijkt, kan een fatsoenlijke salarisverhoging voor het personeel er niet vanaf. Linda vertelt in gesprek met Bart over de uitdagingen van het bouwen van een sterke groep, over de kracht van het aantal en hoe de 'winkelstraat' als geheel steeds meer van zich laat horen. Immers: 'Als je de vloeren van je winkel met marmer kunt bekleden, kun je ook je personeel goed betalen'. 

Aflevering 1 - Campagne Nederland verdient beter van de FNV
In deze aflevering gaat Bart in gesprek met Lieke Smits, campagneleider. Ons land verkeert in een inkomenscrisis. Rondkomen is niet meer vanzelfsprekend voor veel mensen. Dat moet stoppen. De FNV voert samen met (kader)leden en sympathisanten strijd tegen de scheefgroei in onze samenleving. In opmaat naar de landelijke manifestatie op 26 november in Amsterdam, vertelt Lieke welke verhalen de FNV hoort als het gaat om ongelijkheid. En wat we daar als FNV aan gaan doen. Sámen met de bevolking. Want genoeg is genoeg. 

 

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.