Medewerkers van Hilton Food Holland hebben recht op koudetoeslag en het bedrijf moet die over de laatste zeven jaar nabetalen. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam in hoger beroep bepaald in een zaak die FNV tegen Hilton had aangespannen.
Karel de Buijzer, bestuurder FNV Voedingsindustrie: ‘Dit is heel goed nieuws voor de werknemers. Zij krijgen niet alleen het geld waar ze recht op hebben, maar ook de erkenning voor de bijzondere omstandigheden waarin ze hun werk moeten doen.’
Twee jaar geleden spande FNV een rechtszaak aan tegen de producent van voorverpakt vlees. Die weigerde medewerkers een koudetoeslag te betalen. In de slagerscao staat dat werknemers die werken in ruimtes waar het kouder is dan 12 graden een toeslag krijgen van €9,50 per week. ‘Hilton Food is van mening dat dat niet voor hen geldt, maar het gerechtshof geeft ze daarin dus ongelijk’, aldus De Buijzer.
Naast de nabetaling bepaalde het gerechtshof ook dat de werknemers in de toekomst recht blijven houden op koudetoeslag. In totaal gaat het om ongeveer 750 medewerkers. De Buijzer: ‘Het exacte bedrag per medewerker moet nog worden uitgerekend, maar dat kan inmiddels zijn opgelopen tot meer dan 3000 euro.’
Hilton Food Holland is een producent van voorverpakt vlees en is gevestigd in Zaandam. De producent werkt exclusief voor Albert Heijn. In totaal gaat de nabetaling het bedrijf zo’n twee miljoen euro kosten.