We hebben je eerder al geïnformeerd over de komende wijzigingen in de pensioenregeling bij Rail & OV en dat we FNV-leden in het streek- en spoorvervoer hierover gaan raadplegen. In dit bericht vind je informatie hoe je deel kunt nemen aan de ledenraadpleging én informatie die je kan helpen bij het bepalen van je voorkeuren.
In 2019 hebben het kabinet, vakbonden en werkgeversorganisaties een pensioenakkoord afgesloten. Dit voorjaar moet dit akkoord worden vastgelegd in een nieuwe pensioenwet. Alle pensioenregelingen in dit land moeten uiterlijk op 1 januari 2027 gaan voldoen aan de nieuwe wettelijke regels. Dat geldt dus ook de pensioenregeling voor werknemers en pensioengerechtigden in het spoor- en streekvervoer, de pensioenregeling die wordt uitgevoerd door Pensioenfonds Rail & OV. Zij streven ernaar de overgang naar de nieuwe pensioenregeling in te laten gaan op 1 januari 2025. De nieuwe pensioenregeling bij Rail & OV kent een aantal keuzemogelijkheden. De belangrijkste keuzes leggen we aan jullie voor. Hieronder treffen jullie de te maken keuzes aan. Wij lichten deze kort toe en geven jullie hierbij een advies. Dit advies is opgesteld in samenspraak met onze kaderleden in het streek- en spoorvervoer.
Er zijn twee varianten waaruit gekozen kan worden: de solidaire pensioenregeling of de flexibele pensioenregeling. In beide regelingen krijgen pensioendeelnemers een individuele pensioenpot. Bij de solidaire regeling ligt de nadruk meer op het samen beleggen en samen risico’s delen. De flexibele regeling gaat daarentegen meer uit van het kunnen maken van eigen, individuele keuzes. FNV Spoor en FNV Streekvervoer hebben een voorkeur voor de solidaire pensioenregeling omdat deze het beste past bij wat wij als FNV belangrijk vinden, het past daarnaast ook het beste bij de spoor- en streekvervoersector én het levert het meeste voordeel voor de deelnemers op. In mei 2022 hebben wij jullie deze vraag ook al voorgelegd. Toen was een hele grote meerderheid voor de solidaire regeling. Omdat het toen ging om een voorlopige keuze leggen we jullie deze vraag nog een keer voor.
Willen we een goed nabestaandenpensioen behouden of vinden we dat partners meer voor zichzelf moeten zorgen? In de huidige regeling bouw je jaarlijks nabestaandenpensioen op, zoals je ook ouderdomspensioen opbouwt. Bij Pensioenfonds Rail & OV is dat 70% van het ouderdomspensioen dat je kunt bereiken (dus niet van je loon!). Op je pensioenleeftijd kun je bepalen of je het opgebouwde nabestaandenpensioen wilt omzetten in een hoger ouderdomspensioen of juist andersom.
In de nieuwe pensioenwet verandert het nabestaandenpensioen. In het kort gezegd krijgen de partners van deelnemers bij overlijden voor pensionering een nabestaandenpensioen van een percentage van het gehele salaris bij je werkgever. Ongeacht hoe lang je aan de pensioenregeling deelneemt.
De nieuwe regeling pakt beter uit voor mensen met lagere inkomens. Hoe hoog we het nabestaandenpensioen willen maken, is afhankelijk van wat we in de nieuwe pensioenregeling willen afspreken. Als we een groter deel van de premie willen gebruiken voor het nabestaandenpensioen, wordt dat hoger, maar dat gaat dan ten koste van het ouderdomspensioen.
Let op: Voor de huidige gepensioneerden en nabestaanden verandert er niets in het nabestaandenpensioen. En het nabestaandenpensioen dat je in het huidige stelsel hebt gespaard gaat mee over naar de nieuwe regeling.
FNV Spoor en FNV Streekvervoer stellen voor om het nabestaandenpensioen zowel wat betreft uitkering als kosten (premie) zo veel mogelijk gelijk te houden met de huidige regeling.
Willen we dezelfde hoogte van het pensioen blijven nastreven als nu, of mag de premie omhoog om een hoger pensioen te bereiken, of kan het wel wat minder en met een lagere premie? De FNV streeft naar een ouderdomspensioen van 80% van het gemiddelde loon na 42 jaren van werken. Deze 80% is inclusief AOW. Om dit te kunnen bereiken hebben we minimaal de premies nodig die op dit moment worden ingelegd. Een hogere premie leidt tot een hoger pensioen en moet betaald worden uit de loonruimte waarover in de cao wordt onderhandeld. Een hogere premie kan dus ten koste gaan van andere zaken waarover aan de cao-tafel wordt onderhandeld.
FNV Spoor en FNV Streekvervoer vinden het belangrijk dat iedereen een pensioen van 80% van het gemiddelde loon na 42 jaren van werken, moet kunnen bereiken, ook als dit leidt tot een hogere premie.
Willen we de oude aanspraken van het huidige pensioenstelsel overbrengen naar het nieuwe of willen we twee gescheiden vermogens en pensioenen? We staan voor de keuze om de oude rechten over te brengen naar de nieuwe pensioenregeling. Dat heet invaren. Op die manier gelden de nieuwe regels ook voor de eerder opgebouwde pensioenaanspraken. Daarmee blijft het fonds een ongedeeld vermogen beleggen, waardoor risicodeling en solidariteit in de nieuwe pensioenregeling optimaal kunnen worden benut. Al met al leidt invaren tot een hoger verwacht rendement en dus tot een hoger pensioen voor deelnemers en gepensioneerden.
FNV Spoor en FNV Streekvervoer stellen voor om alle huidige opgebouwde pensioenen collectief in te varen.
Op het moment van invaren heeft het pensioenfonds mogelijk meer vermogen dan nodig is om iedereen minimaal een gelijk pensioen te geven. Het pensioenfonds heeft dan een buffervermogen dat op verschillende manieren verdeeld kan worden. Hieronder lichten we de mogelijkheden toe:
Het doel van invaren is dat niemand er op achteruit gaat. Tegelijkertijd weten we dat niet iedereen er precies gelijk op vooruit zal gaan. Het kan zelfs voorkomen dat nieuwe spelregels ertoe leiden dat groepen deelnemers er toch op achteruit dreigen te gaan. Met het inzetten van het buffervermogen kan worden voorkomen dat deelnemers er bij het invaren erop achteruit gaan.
In de afgelopen tien jaar zijn de pensioenen nauwelijks verhoogd. Dat betekent dat de pensioenen de inflatie niet hebben kunnen bijhouden. Dit heeft geleid tot verlies van koopkracht. Het buffervermogen kan worden ingezet om deze achterstand te repareren.
In de nieuwe pensioenregeling gaan pensioenen meer meebewegen met de beleggingsresultaten van het pensioenfonds. De afgelopen jaren hebben laten zien dat deze vaak positief zijn, maar dat er ook slechte jaren tussen kunnen zitten. Een slecht jaar kan leiden tot een lager pensioen. Met het inzetten van het buffervermogen kan een verlaging van een pensioenuitkering in de toekomst worden tegengaan
FNV Spoor en FNV Streekvervoer stellen voor om een deel van de buffer in ieder geval te gebruiken om te voorkomen dat deelnemers erbij het invaren op achteruit gaan.
Pensioen is een collectieve arbeidsvoorwaarde die is opgenomen in de cao. Met de nieuwe pensioenregeling verandert er dus ook iets in de cao. Werkgevers en vakbonden gaan over de cao en zullen dus afspraken met elkaar moeten maken over de nieuwe regeling bij Pensioenfonds Rail & OV.
De FNV zal deze afspraken pas kunnen maken nadat de leden zijn geraadpleegd. Daarom wordt jullie gevraagd welke keuzes aan de onderhandelingstafel moeten worden gemaakt. Zoals gebruikelijk bij een cao-wijziging bepalen de leden wat het standpunt van de FNV gaat worden. En na de zomer vragen wij jullie weer om je uit te spreken, dan over het resultaat dat we hebben bereikt aan de onderhandelingstafel.
Je kunt deelnemen aan de ledenraadpleging van 15 mei tot en met 25 mei a.s. Ga hiervoor naar onze ledenraadpleging. Op het digitale stemformulier moet je een aantal gegevens invullen, zoals naam en lidmaatschapsnummer en uiteraard jouw voorkeuren.
Pensioen is voor velen een ingewikkeld onderwerp. We kunnen ons voorstellen dat je behoefte hebt aan meer informatie hierover. Op de website van Pensioenfonds Rail & OV is nog veel meer informatie te vinden over de nieuwe pensioenregeling. Ga hiervoor naar: railov.nl/een-nieuwe-pensioenregeling