Zo’n 11.000 mensen met een WIA-uitkering gaan er vanaf 2027 fors op achteruit, doordat ze geen arbeidskorting meer mogen toepassen over hun uitkering. Het gaat om een inkomensverlies tot wel € 450 per maand netto. De FNV vindt het onacceptabel dat het kabinet deze groep werkenden laat vallen.
De maatregel raakt een specifieke groep WIA-gerechtigden die naast hun uitkering gedeeltelijk werkt. Zij mochten tot nu toe arbeidskorting toepassen over hun hele inkomen – dus over zowel loon als uitkering. Vanaf 2027 mag dat niet meer, en dat betekent een forse inkomensval voor deze groep.’
Dit is een groep die al weinig te besteden heeft. Het is onbegrijpelijk dat het kabinet deze mensen honderden euro’s per maand afpakt. Wat neerkomt op een financiële aderlating van duizenden euro’s per jaar. Werk moet altijd lonen. Juist mensen die ondanks hun arbeidsbeperking aan het werk blijven, verdienen steun en geen straf.
De maatregel is een reactie op een uitspraak van de Hoge Raad. Die oordeelde dat er sprake was van ongelijke behandeling in een specifieke situatie: een werknemer die zijn loon via de werkgever kreeg en zijn uitkering via het UWV, kreeg geen arbeidskorting over de uitkering. Als de werkgever beide betalingen zou doen, zou dat wél het geval zijn. Op basis van deze uitspraak trekt het kabinet nu één lijn, ten nadele van de 11.000 mensen die al jarenlang wél arbeidskorting mochten toepassen.
Wij vinden dat het kabinet juist de andere kant op had moeten bewegen. Gun álle (gedeeltelijk) arbeidsongeschikten arbeidskorting, in plaats van deze groep werkenden keihard te laten vallen. Dit is een aderlating voor mensen die het al moeilijk hebben. Het kabinet zegt te staan voor bestaanszekerheid – laat dat dan ook zien in de praktijk. Draai deze maatregel terug.