Deze week heeft het FNV-advocatenkantoor namens 22 werknemers van het Geusseltbad een dagvaarding gestuurd naar de gemeente Maastricht en de Stichting Personeelsbeheer Sport (SPBS). De werknemers eisen dat zij met terugwerkende kracht onder de cao Gemeenten gaan vallen. De FNV ondersteunt hen in deze zaak en levert juridische bijstand.
Volgens Pascal Caenen, zwemonderwijzer en één van de eisers, is de stap naar de rechter onvermijdelijk geworden: ‘Samen met 21 collega’s vind ik dat de cao Gemeenten op ons werk van toepassing is. Wij strijden hier al langer voor en vragen nu aan de rechter om duidelijkheid. De gemeente blijft namelijk hangen op een al eerder gedaan bod dat niet voldoet aan de cao Gemeenten.’
Sinds eind vorig jaar is de vakbond opnieuw in gesprek met de gemeente om een gang naar de rechter te voorkomen en de situatie voor de zwembadmedewerkers in gesprek op te lossen. Dit nadat er actie was gevoerd waarbij het zwembad in de zomer gesloten bleef. Tot nu toe zonder concreet resultaat. ‘We wachten nog steeds op een reactie op onze laatste mailwisseling’, zegt FNV-onderhandelaar Ingrid Koppelman. ‘Het geduld van het zwembadpersoneel, de receptie en de schoonmakers is op. Daarom zetten ze nu met onze steun juridische stappen.’
De zaak draait om de vraag of het personeel dat werkt in het Geusseltbad eigenlijk al jarenlang werk verricht dat onder de cao Gemeenten valt. De gemeente heeft het zwembad in 2013 overgenomen. Volgens de eisers is de gemeente Maastricht de feitelijke werkgever en niet de Stichting Personeelsbeheer Sport (SPBS). De eisers stellen daarom bij monde van twee FNV-advocaten dat zij met terugwerkende kracht per 1 januari 2020 onder de cao Gemeenten vallen.
De rechtszaak moet duidelijkheid geven over de rechten van deze werknemers. ‘Wij laten niet los totdat de gemeente haar verantwoordelijkheid neemt’, aldus Caenen.