Meer dan 80% van de 120 scheepssloperijen in India voldoet inmiddels aan de normen van de internationale Hong Kong-conventie. Dat is een mooie prestatie in het licht van de coronapandemie, die in India zwaar heeft huisgehouden en nog voortduurt.
Het proces waarin de scheepssloperijen nu zitten, is hoopgevend voor de werknemers. Want in het algemeen geldt het slopen van schepen nog als meest gevaarlijke werk in de wereld. In deze Nieuwsbrief zijn twee korte films opgenomen, waarin het gevaar op de scheepssloperijen is uitgelicht, maar ook het proces richting veiliger werk. Niet alleen de Hong Kong-conventie is leidend, maar ook de EU-richtlijnen. Hoe verhouden die zich tot elkaar? En wanneer voldoen de Zuid-Aziatische scheepssloperijen aan alle eisen? We zijn er nog niet, dat wordt duidelijk in het interview met IndustriALL-man Kan Matsuzaki.
Het milieu is ook voor de vakbeweging erg belangrijk, want op een uitgewoonde planeet kunnen we niet leven, laat staan werken. Maar de veranderingen moeten wel samengaan met behoud van werk, en dat levert soms spanningen op met internationale milieuorganisaties. Dat en veel meer wordt uitgelicht in deze nieuwsbrief.
Het gevaar op de scheepssloperijen én het proces richting veiliger werk is indrukwekkend vastgelegd in drie films.
Ontelbare aantallen gebruikte schepen worden naar ontwikkelingslanden gestuurd, waar ze systematisch worden afgebroken door de goedkope arbeidskrachten die door scheepssloperijen worden ingehuurd.
Ten tijde van de film ‘The Wire Nest...Life In Mumbai's Ship-Breaking Yards’, zo’n tien jaar geleden, waren de arbeidsomstandigheden in Mumbai overwegend slecht. Deze documentaire verhaalt van de toestand van scheepsslopers, die in smerige en gevaarlijke omstandigheden leven en werken. In de documentaire word je meegenomen naar de ontberingen en tragedies waarmee deze arbeiders worden geconfronteerd tijdens hun werk, terwijl ze constant in echt levensgevaar verkeren. Het verhaal van een familieman, een dame die haar familie verloor, een gezin dat een vergoeding kreeg voor hun overleden zoon, en het resultaat van de arbeidersstaking voor een collega.
De scheepssloopwerven in Mumbai zijn op dit moment (2021) niet meer actief. Alle scheepssloop in India is geconcentreerd in Alang.
ASSRGWA-voorzitter Rane Vidyadhar produceerde een film in twee delen, waarin de barre arbeidsomstandigheden op de scheepssloperijen in het Indiase Alang te zien zijn. Op deze ‘kerkhoven van de schepen’ leveren de vakbonden strijd voor basale zaken als drinkwater, een hoger loon en vooral ook compensatie voor de achterblijvende familie van overleden scheepsslopers. Dat het slopen van schepen het gevaarlijkste beroep van de wereld is, is niet verwonderlijk bij het zien van deze film. Naast heftige beelden van de dagelijkse praktijk komen veel stakeholders aan het woord, die allemaal proberen de arbeidsomstandigheden van de scheepsslopers te verbeteren. Maar er is nog een lange weg te gaan.
Into The Graveyard Part 1 (English subtitles)
Into The Graveyard Part 2 (English subtitles)
Lees ook de vorige nieuwsbrieven:
Nieuwsbrief 1: FNV helpt scheepsslopers in Zuid-Azië (PDF)
Nieuwsbrief 2: Hoe vergaat het de scheepsslopers in Zuid-Azië tijdens corona? (PDF)
Nieuwsbrief 3: Steun van FNV aan project Shipbreaking succesvol (PDF)