We hebben kleine stapjes gezet naar een nieuwe cao Gemeenten. Een akkoord is nog niet in zicht. Bert de Haas, onderhandelaar FNV: 'De verschillen op de onderwerpen loon, verlof en vitaliteit zijn nog te groot. De VNG kijkt nog steeds meer naar het kostenplaatje, dan naar de noodzaak om te investeren in de werknemers'.
De VNG kwam met een bod dat bestond uit de keuze tussen 2 pakketten: een verlofpakket en een loonpakket. In het verlofpakket lag het accent op verlof. Het bod kwam overeen met onze voorstellen wat betreft de omvang van verlof, maar dan zonder een brede vitaliteitsregeling. Aangezien dit laatste een harde eis is van de FNV, en omdat het loonbod niet in de buurt kwam van wat de bonden eisen, was dit een onaanvaardbaar pakket.
Het zogenaamde loonpakket bevatte een bod van 4,5% loon over twee jaar, wat nog steeds ver af staat van wat wij en de andere bonden eisen. En in deze variant was er bovendien geen garantie voor onbepaalde tijd dat medewerkers hun huidige verlofdagen houden, als partijen het eens worden over harmonisering van het verlof. Daarnaast ontbrak ook in de deze variant een vitaliteitsregeling. De leeftijdsdagen zouden ingeleverd worden zonder dat hiervoor vitaliteitsbeleid zou terugkomen. Dus ook onaanvaardbaar voor de bonden.
Wij hebben een tegenvoorstel gedaan met een mooi evenwicht tussen loon, verlof en vitaliteitsbeleid. Het loonvoorstel was 7,55% in stapjes over 2 jaar, waarvan 0,8% in het individueel keuzebudget. Hiermee kun je nog meer kiezen tussen verlof en geld. Het loonvoorstel betekent echte koopkrachtverbetering voor ambtenaren. En hiermee kunnen werkgevers de concurrentie aan op de arbeidsmarkt, die steeds krapper wordt.
Daarnaast stellen we voor een vitaliteitsbeleid te ontwikkelen in een periode van 4 á 5 jaar. Dit vitaliteitsbeleid is gericht op álle leeftijdsgroepen. Onderdeel van dit brede beleid zou zijn een vitaliteitsregeling waarmee oudere medewerkers minder kunnen werken met behoud van 50% loon over de ingeleverde uren. Daarnaast willen we een vitaliteitsbudget dat ingezet kan worden voor medewerkers die in de knel komen en dreigen uit te vallen. Dit alles in het kader van beleid voor duurzaam werken.
Werkgevers bieden nog veel te weinig op loon, willen geen concrete afspraken over duurzaam werken maken en willen harmoniseren zonder harde garanties in het overgangsrecht. Hierdoor is een akkoord nog ver uit zicht. Op 12 april is het volgende overleg. Hopelijk kunnen dan echt stappen gezet worden. Bert de Haas: 'We vragen nogmaals aan de VNG: "Kom over de Brug met een goed bod voor jullie werknemers", want zonder hun inzet kunnen gemeenten hun ambities niet waarmaken'.