Check je functie en indeling Interieurbouw en Meubelindustrie

Want die kan sinds januari net wat anders zijn

Door Redactie 15 januari 2022

Check je functie en indeling. Want die kan volgens de nieuwe cao Interieurbouw en Meubelindustrie net wat anders zijn vanaf januari 2022.

Foto houtbewerker cao Interieurbouw en meubelindustrie

Juiste functie en indeling?

Voor jouw cao Interieurbouw en Meubelindustrie (voorheen de cao Meubelindustrie en Meubileringsbedrijven) geldt per 1 januari een nieuw en uitgebreider loongebouw dus dat is even opletten.

Het is belangrijk dat je voor het werk dat je doet een goede functieomschrijving hebt. Daarin staat wat je werkzaamheden zijn, welke verantwoordelijkheid je daarbij hebt. Er is ook een aantal nieuwe functiebeschrijvingen gemaakt bij de uitbreiding van het loongebouw. Op basis van de functiebeschrijving word je ingedeeld in het loongebouw en de passende ervaringstrede.

Welke functie aan welke loonschaal is gekoppeld zie je in het overzicht functie-indeling.

Beoordeling?

Nu het loongebouw niet meer is gebaseerd op loon op basis van leeftijd maar op ervaring vanaf 21 jaar, kan er ook op basis van functioneringsgesprekken en beoordeling met het toekennen van een ervaringstrede worden gewerkt. Bij voldoende functioneren of als er niet beoordeeld wordt, heb je recht op een volgende trede tot de laatste trede is bereikt. Na het bereiken van de hoogste trede heb je alleen recht op de loonsverhogingen die in de cao worden afgesproken. Natuurlijk kun je dan wel zelf onderhandelen over een hoger loon omdat het in de cao gaat om het loon dat je minimaal hoort te verdienen.

Loon per 1 januari

Als je de juiste functiebeschrijving hebt met de daarbij horende loonschaal, word je ingepast in het nieuwe loongebouw. Dat kan betekenen dat je daarbij al een loonsverhoging kunt krijgen. Je wordt ingedeeld op de trede die komt op de eerste ervaringstrede boven het brutoloon dat je in december had. Het kan ook zijn dat je meer verdient dan in de hoogste tredebedrag voor jouw functie.

Lees voor meer uitleg Indelen in functiegroep en trede.

En vanaf 1 februari?

Per 1 februari is er een loonsverhoging van 3% afgesproken. Die verhoging geldt over het loon zoals het in januari volgens de indeling in het nieuwe loongebouw is vastgesteld.

Is er een ondernemingsraad?

De ondernemingsraad heeft onder andere als taak om goede naleving van de cao in de gaten te houden. Extra belangrijk bij de invoering van het uitgebreide loongebouw waarin nieuwe functies zijn opgenomen.
Misschien is er een bedrijfseigen loongebouw en beloningsbeleid. En een functionerings- en beoordelingsbeleid. Onderwerpen waarop de ondernemingsraad instemmingsrecht heeft. Daarbij geldt wel dat de afspraken alleen positief mogen afwijken van de afspraken die daarover in de cao zijn opgenomen.

Vragen over dit bericht?

Voor vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit bericht: fedde.boonstra@fnv.nl