Er zijn volgens de werkgeversorganisaties enorme tekorten aan werknemers. Echter als je ouder bent dan 50 word je niet aangenomen. Bijscholing wordt niet of nauwelijks aangeboden aan oudere werknemers. Leeftijdsdiscriminatie is één van de meest voorkomende discriminaties.
Daarbij komt tegenwoordig het uitsluiten van mensen die geen internet gebruiken. Geen mailadres, dan kun je niet meedoen, dat is steeds meer de praktijk. Ook bij verenigingen. Verkiezingen voor verenigingsorganen vinden louter via het internet plaats. Het is zeer de vraag of het uitsluiten van mensen die geen computer hebben, wel de democratische juridische toets kan doorstaan.
Bij de gemeente Smallingerland werd iemand afgewezen die zich aanmeldde als teller bij de verkiezingen, omdat diegene geen mail had. Instructie c.q. opleiding vinden digitaal plaats.
Een andere vorm van uitsluiting is het niet accepteren van contante betaling. Iets wat volgens mij wettelijk verboden moet worden. Een voorbeeld van uitsluiting van contante betaling is het Schouwburg De Lawei in Drachten. Het theater accepteert geen contante betaling.
Er zijn in Nederland 2,5 miljoen laaggeletterden. Vaak zijn dat ook de mensen zonder computer.
Leeftijdsdiscriminatie, uitsluiting omdat je geen gebruik maakt van het internet en het weigeren van contante betalingen, zijn misstanden die bestreden moeten worden. Tot nu toe worden deze misstanden genegeerd door politici. Zij zouden zich moeten realiseren dat het negeren van deze mensen, leidt tot afkeer van democratie respectievelijk het stemmen op extremen. Verenigingen moeten zich realiseren dat zij grote delen van (mogelijke) leden van zich vervreemden door verkiezingen alleen via de computer in plaats van de mogelijkheid ook via de post te kunnen stemmen. Het niet houden van daadwerkelijke bijeenkomsten in plaats van internet “bijeenkomsten” werkt ook afstotend.
Anne van Dijk, Drachten