Het CDA is bezorgd over het nabestaandenpensioen.
Het CDA is bezorgd over het nabestaandenpensioen. Het aanvullende pensioen, dat is het pensioen dat naast de AOW via de cao wordt gespaard, heeft veelal de bepaling dat bij overlijden van de werknemer de partner een nabestaande pensioen krijgt.
Pensioenen staan onder druk door de veel te snelle AOW-verhoging en door de veel te grote buffers die de pensioenfondsen moeten aanhouden van regering - De Nederlandse Bank. Werknemers, vooral die lichamelijke arbeid doen en vaak langer dan 45 jaar werken, zijn hierdoor in de problemen gebracht. Hun AOW-leeftijd schuift alsmaar verder weg en versneld verder weg. De AOW-leeftijd in Nederland stijgt veel sneller dan in Duitsland en België. Vakbonden strijden tegen die veel te strenge normen en het AOW-onrecht. Ondanks dat de indruk wordt gewekt dat de pensioenfondsen leeglopen is de werkelijkheid dat de pensioenpotten in Nederland juist zijn toegenomen. In 11 jaar van 800 miljard naar 1600 miljard.
Het nabestaande pensioen geldt vanaf overlijden van de werknemer. Bij pensionering kan een werknemer, met toestemming van de partner, ervoor kiezen het nabestaandenpensioen toe te voegen aan het pensioen. Een noodgedwongen keuze door de veel te snelle AOW-leeftijd stijging, het uitblijven een regeling voor zware beroepen en door het uitblijven van indexatie van het aanvullende pensioen. Het “voorstel” van het CDA om het nabestaandenpensioen te verplichten, ontkent de reden waarom het nabestaandenpensioen wordt ingeruild.
Overigens is een veel groter probleem voor de partner van een overleden werknemer, het ontbreken van AOW tot dat de weduwe ook de AOW-leeftijd heeft bereikt. De AOW is voor de meeste werknemers die lichamelijke arbeid doen, het belangrijkste deel van de oudedagvoorziening. Het CDA heeft ingestemd met afschaffen van de halve AOW voor echtparen waarvan één partner de AOW-leeftijd heeft bereikt en de andere nog niet en die ander geen zelfstandig inkomen heeft. Bij mensen die lichamelijke arbeid doen is 70% éénverdiener. Zij moeten het doen met een halve AOW (787,45 netto per maand) tot dat beide AOW gerechtigd zijn. Dat duurt gemiddeld meer dan 2 jaar. Bij overlijden van een AOW’er terwijl de partner nog niet AOW gerechtigd is, krijgt die partner geen AOW tot de partner ook de AOW-leeftijd heeft bereikt. Het nabestaandenpensioen maakt dat niet goed. Wrang is dat in Nederland de AOW-leeftijd veel sneller stijgt dan de pensioenleeftijd in de ons omringende landen. Dat komt onder meer door besluiten van het CDA in regeringen.
Het CDA doet er goed aan de vakbondseisen te ondersteunen. De eisen, indexering van ingegane en nog niet ingegane pensioenen, bevriezen van de AOW-leeftijd en aanpassen van het stijgingsmechnisme, schrappen van de boete op regelingen voor eerder stoppen zodat vakbonden en werkgevers die voor slijtende beroepen af kunnen spreken, pensioenopbouw ook voor uitzendkrachten en ZZP’ers en als de politiek blijft drammen op het afschaffen van het gelijke premiepercentage en opbouw, volledige compensatie voor de gevolgen (60 tot 100 miljard).
A.P. van Dijk, Drachten.