Transitievergoeding vanaf 1 januari 2020

Lagere vergoedingen door invoering Wet Arbeidsmarkt in Balans

Door Redactie 27 augustus 2019

De transitievergoeding wordt vanaf 1 januari 2020 een stuk lager. Het kan in sommige gevallen tienduizenden euro’s minder zijn. Dit komt door de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB), die een nieuwe rekenmethode introduceert.

Ook wordt de overgangsregeling voor 50-plussers die langer dan tien jaar in dienst zijn, afgeschaft. Deze combinatie van veranderingen kan dus grote verschillen opleveren. Hoe dit precies werkt? Onderstaand een aantal (reken)voorbeelden met tekst en uitleg.

Transitievergoeding op dit moment

Sinds de introductie van de transitievergoeding in 2015 wordt deze berekend aan de hand van het maandsalaris (inclusief vakantiegeld) en de duur van het dienstverband. Na twee jaar dienstverband ontstaat recht op de transitievergoeding. Ieder gewerkt jaar levert 1/3 maandsalaris op. Na tien jaar dienstverband loopt dit op naar 1/2 maandsalaris per gewerkt jaar. Voor iemand van 50 jaar en ouder, die langer dan tien jaar in dienst is, geldt zelfs 1 maandsalaris per gewerkt jaar vanaf de 50e verjaardag.

Transitievergoeding vanaf 1 januari 2020

Vanaf 1 januari 2020 ontvangt een werknemer een transitievergoeding vanaf dag 1. Meer werknemers ontvangen dus een vergoeding. Deze wordt wel lager. Elk gewerkt dienstjaar levert standaard 1/3 maandsalaris op. Er zijn geen uitzonderingen meer na 10 jaar dienstverband of voor 50-plussers.

Rekenvoorbeeld 50-plusser met lang dienstverband

Een werknemer (geboren in 1959) die in dienst is sinds 1 januari 1990, ontvangt met een maandsalaris van € 3.000,-- (bruto) bij uitdiensttreding op 1 december 2019 een transitievergoeding van € 59.400,--. Gaat deze werknemer één maand later uit dienst, op 1 januari 2020, dan is de transitievergoeding nog € 32.400,--. Een verschil van €27.000,--!

Rekenvoorbeeld 40-jarige met lang dienstverband

Een werknemer (geboren in 1977) die in dienst is sinds 1 januari 2000, ontvangt met een bruto maandsalaris van € 3.000,-- op 1 december 2019 een transitievergoeding van € 26.190,-- Een maand later, op 1 januari 2020, is dit € 21.600,--. Een verschil van ongeveer € 4.600,--.

Rekenvoorbeeld kort dienstverband

Het nieuwe rekensysteem kan ook voordelig zijn voor werknemers. Een werknemer, die pas sinds 1 februari 2018 in dienst is, ontvangt bij uitdiensttreding op 1 december 2019 geen transitievergoeding. Het dienstverband is te kort. Bij uitdiensttreding op 1 januari 2020 ontvangt deze werknemer (met een salaris van € 3.000,-) wél een vergoeding, ter hoogte van €2.070,--.

Tot slot

Het verschil is het grootste bij oudere werknemers met een lang dienstverband. Werkgevers die overwegen afscheid te nemen van deze groep werknemers, zullen wellicht willen wachten tot 1 januari 2020. Bij korte dienstverbanden zal een werkgever het dienstverband nog in december 2019 willen beëindigen.

Een juridische check op de transitievergoeding of vaststellingsovereenkomst is geen overbodige luxe. Neem geen onnodige risico’s en maak altijd een intake en laat het controleren.